Konzumiranje šećera u umerenim količinama nije štetno po zdravlje. Međutim, većini je veoma teško da ograniči unos na preporučenu količinu, pa često i nesvesno u organizma unesu previše šećera.
Mnogo je namirnica koje sadrže šećer, a koje su veoma često zastupljene na našem jelovniku. To su gazirani napici, pahuljice, kupovni voćni sokovi, jogurti obogaćeni raznim ukusima, pa čak i prelivi za salatu. Čak i namirnice kojse se smatraju zdravim sadrže proste ugljene hidrate, a to su banane, voćni sokovi, suvo grožđe, mango...
Simptomi prekmernog uzimanja šećera su hiperaktivnosti i zamor (kada nivo šećera u krvi naglo padne), gljivična infekcija, glavobolja, depresija, problemi sa sinusima, pospanost. Takođe, prekomernim unosom šećera se povećava rizik od dijabetesa, srčanih problema i nastanka raka.
Kako biste poboljšali zdravlje i regilisali telesnu težinu najbolje je da potpuno rešite navike da posegnete za slatkišima. Taj korak je najteži, ali i najefikasniji ako želite da se rešite zavisnosti.
Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane
Predstavljamo vam plan za trodnevnu detoksikaciju
Prvi dan
Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i semenkama suncokreta ili bademom ili kajgana od 3 jajeta
Užina: Mala činija orašastih plodova
Ručak: Bareno pileće belo meso sa činijom skuvanim i ispasiranim povrćem (bundeva, šargarepa, cvekla, pasulj) i bademom
Večera: Pečena riba s činijom kuvanog graška ili losos sa proprženim brokolijem i pečurkama
Drugi dan
Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i semenkama suncokreta ili bademom ili kajgana od 3 jajeta sa prokuvanim spanaćem.
Užina: Mala činija orašastih plodova
Ručak: Grilovane tikvice s crvenom i žutom paprikom i prelivom od limuna, sirćeta i majčine dušice ili salata od iseckanog zelenog i crvenog kupusa sa iseckanom šargarepom i prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, peršuna i soli
Večera: Povrće pripremljeno na pari ili supa od pasulja ili pečen bakalar s grilovanim prokeljom i repom
Treći dan
Doručak: Šolja ovsenih pahulja s bobičastim voćem i semenkama suncokreta ili bademom ili omlet od 3 jajeta sa salatom od kelja, rotkvi i oraha
Užina: Mala činija orašastih plodova
Ručak: Pržen pileći batak s ruzmarinom, žalfijom i limunom ili piletina iz rerne s crnim lukom, crnim maslinama i majčinom dušicom
Večera: Pečurke sa supom od belog luka, crnog luka, šargarepe, celera i lovorovog lista ili pasat pene s pečurkama, bosiljkom i pasiranim paradajzom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom