Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Istraživanje: Zbog čega je dobro da svakodnevno jedemo ječam

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ječam je čudotvorna namirnica koja poseduje specijalan miks dijetetskih vlakana koja ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit, nivo šećera u krvi i insulina.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Konzumiranje hleba, i drugih namirnica, napravljenih od ječma moglo bi da reši problem sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom, sudeći po najnovijem istraživanju.

"Iznenađujuće je da odabir pravih vlakana može u jako kratkom vremenu da pokaže ovako zapanjujuće zdravstvene prednosti", tvrdi profesorka An Nilson sa Lund univerziteta u Švedskoj.  

Pogledajte i Čudesna ječmena voda: Kako da je napravite i zbog čega je toliko zdrava

Naučnici su od zdravih osoba tražili da tri dana jedu hleb napravljen od zrna ječma za ručak, doručak i večeru.  Posle poslednjeg obroka na kraju svakog dana, u roku od 11 do 14 časova, testovi su pokazali da im se metabolizam ubrzao, dok su smanjeni nivoi šećera u krvi i insulina. Do ovoga dolazi kada specijalan miks vlakana u zrnu ječma dođe do želuca - stimulišući povećanje dobrih bakterija i oslobađanje važnih hormona.  

"Pošto su ispitanici jeli hleb od zrna ječma, primetili smo povećanje bakterija u želucu koje regulišu metabolizam i apetit, ali i povećanje nivoa hormona koji smanjuje hronične upale. Ovo bi vremenom moglo da spreči pojavljivanje kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa", ističe Nilsonova.  

Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi da češće koriste ječam u svojim obrocima, salatama, supama, gulašima, ili kao alternativu pirinču i krompiru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: vesti-online.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti