Ako u svakodnevnu ishranu uvrstite ovu hranu možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
1. Avokado
Umesto majoneza, probajte avokado. Studije su pokazale da svakodnevni unos avokada smanjuje holesterol i da pročišćava arterije.
2. Nar
Ovo slatko voće sadrži fitohemikalije koje su prirodni antioksidans. Sok od nara stvara u telu nitrik oksid koji raskrčava začepljene arterije.
3. Kurkuma
Ovaj začin je odličan u borbi protiv upala. Upale su glavni uzrok arteroskleroze. Dodavanjem kurkume u hranu čete sprečiti oštećenje zidova krvnih sudova, kao i zgrušavanje krvi.
Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života
4. Spirulina
Možda će vam zvučati čudno, ali ove plavo-zelene alge pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi. Izvor je proteina koji u sebi imaju sve potrebne amino kiseline potrebne telu. Stabilizuju krvni pritisak i masnoće u krvi.
5. Brusnica
Brusnica je još jedan sjajan antioksidans koji redukuje holesterol u krvi. Svakodnevna konzumacija brusnice smanjuje rizik od srčanih bolesti za 40%!
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži visok nivo katehina koji usporava apsorbciju holesterola tokom varenja. Šolja ili dve zelenog čaja svakog dana poboljšava nivo lipida u krvi i smanjuje začepljenje krvnih sudova. Zeleni čaj, takođe, ubrzava metabolizam redukuje kilažu i pomaže kardiovaskularnom sistemu.
Pročitajte i 5 razloga da češće pijete zeleni čaj
7. Cimet
Ovaj ukusni začin će vam pomoći da smanjite nivo holesterola, kao i dalje nagomilavanje. Cimet je prepun antioksidanasa koji poboljašavaju kardiovaskularni rad. Stavite malo cimeta u kafu, na tost ili bilo koju drugu hranu i uživajte.
8. Perismon
Ovo voće, slično paradajzu je ustvari slatko. Prepuno je antioskidantima i polifenolima koji smanjuju nivo triglicerida u krvi. Odličan je izvor vlakana koji smanjuju krvni pritisak i čisti arterije.
9. Brokoli
Bilo da ga volite ili ne, ali brokoli je sjajan izvor vitamina K, koji sprečava da nivo kalcijuma oštećuje arterije. Pun je vlakana koji smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola.
10. Špargla
Špargla je prirodni čistač krvnih sudova. Smanjuje krvni pritisak i sprečava pojavu ugrušaka kao i pojavu kardiovaskularnih problema. Ovo povrće je prepuno vitamnina K, B1, B2, C i E, vlakana i minerala.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: magazin.ba
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom