Ovih 6 važnih saveta će vam pomoći da uspešno i bez problema napravite ukusan i hranjiv kiseli kupus:
1. Teško je uništiti kiseli kupus pri pravljenju
Ipak, dešava se. Kupus postaje kiseo zahvaljujući procesu lakto-fermentacije koji sprečava razvoj štetnih bakterija. Za taj proces neophodna je sredina bez vazduha i so, jer takvo okruženje omogućava ovaj proces lakto-fermntacije i izvlači vlagu iz povrća sprečavajući pojavu bakterija. Dakle, zaštite kupus tako da oko njega nema vazduha, dodajte visoku koncentraciju soli i uspeh je zagarntovan.
Pogledajte i Kako da brzo ukiselite kupus
2. Dobro potopite kupus
Najvažnija stvar kod pravljenja kiselog kupusa je da ga dobro natopite u rasolu i zaštitite od vazduha. Mali komadi kupusa će sigurno plutati, pa se potrudite da i njih potopite. Za početak možete seći kupus na deblje trake kako biste izbegli da sitniji komadi i trake plutaju. Potapanje kupusa ćete olakšati ako preko njega stavite nešto teško. Postoje brojni načini da to uradite - od plastične kese napunjene rasolom, preko staklene tegle veće težine koju ćete staviti na vrh, sve do keramičkih ili staklenih "tegova" specijalno napravljenih za potapanje kupusa. Kada to uradite, poklopite celu masu jednim listom kupusa koji ćete na kraju da bacite, kada se završi kiseljenje.
Pogledajte i Kako da pripremite kupus ribanac
3. Kiselom kupusu slobodno dodajte još neko povrće i začine
Kada ovladate pripremom kiselog kupusa, ne ustručavajte se da u masu ubacite neke dodatke kao što su semenke kima, bobice kleke, seme korijandera. Možete ubaciti i neko povrće kao što su šargarepe, rotkvice ili repa. Ukoliko želite da začinite kupus slobodno dodajte seckani beli luk, biber ili đumbir. Za malo slađi ukus kupusa dodajte sečenu jabuku.
4. Što duže kiselite kupus, biće jači ukus
Dužim kiseljenjem kupus će biti kiseliji i bolji za probavu. Dobra stvar kod pravljenja domaćeg kiselog kupusa je u tome što možete sami odrediti koliko će biti jak ukus i kiselost. Smatra se da je okvirno, potrebno 28 dana da bi ste postigli pravi efekat prilikom kiseljenja. Svakako, ne zaboravite da sprečite dotok vazduha uz pomoć kese ili specijalnih komora.
Pogledajte i 5 recepata za jela sa kiselim kupusom
5. Ne ispirajte kupus
Nije neophodno, zapravo je kontraproduktivno ukoliko ispirate kupus pre potapanja u rasol. Možete samo ukloniti par spoljnih listova jer proces fermentacije započinje zahvaljujući bakterijama koje se prirodno nalaze na sirovom kupusu te stoga ispiranje nije preporučljivo.
Pogledajte i Koja je razlika između kiseljenja i fermentacije
6. Pratite proces fermentacije kako bi kiseljenje bilo uspešno
Kako da prepoznate da se kupus "pokvario"? Ukoliko kupus dobije braon ili roze boju, ili primetite da je postao sluzav, da se pojavila buđ ili je počeo da smrdi, ne oklevajte nego brzo bacite tu količinu koja je pokvarena. Svakodnevno kontrolišite i proverite kakvog je mirisa. To je dovoljno kako bi kiseljenje kupusa bilo uspešno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem