Basa je sir koji se tradicionalno priprema u Lici. Ovaj mlečni proizvod možete lako pripremiti u svom domu i uživati u fenomenalnom ukusu.
Potrebno je:
2 l punomasnog mleka
2 dl kisele pavlake
(so po ukusu)
Pogledajte i Bugarski specijalitet: Banica s limunom i orasima
Mleko se prokuva i pusti da se smlači. Zatim mu se doda kisela pavlaka. Lonac se poklopi i obmota čistim krpama. Lonac možete zamotati u dve krpe i ostaviti da prenoći u isključenoj rerni.
Sutradan ćete dobiti masu sličnu pudingu, koju stavite u veliko cedilo u koje ste prethodno namestili gazu (platnenu krpu) kako bi se nastala surutka ocedila a vama ostao divan sir. Surutku nemojte baciti, ona je zdrava i najbolje ju je samu popiti, ali ako vam se ne sviđa taj ukus, dodajte je u u neki slatki recept ili smoothie s voćem.
Sir ostavite da se cedi nekoliko sati, može duže, može kraće, u zavisnosti od toga koliko ga kremastog odnosno čvrstog želite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: bite-my-cake.com
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu