Basa je sir koji se tradicionalno priprema u Lici. Ovaj mlečni proizvod možete lako pripremiti u svom domu i uživati u fenomenalnom ukusu.
Potrebno je:
2 l punomasnog mleka
2 dl kisele pavlake
(so po ukusu)
Pogledajte i Bugarski specijalitet: Banica s limunom i orasima
Mleko se prokuva i pusti da se smlači. Zatim mu se doda kisela pavlaka. Lonac se poklopi i obmota čistim krpama. Lonac možete zamotati u dve krpe i ostaviti da prenoći u isključenoj rerni.
Sutradan ćete dobiti masu sličnu pudingu, koju stavite u veliko cedilo u koje ste prethodno namestili gazu (platnenu krpu) kako bi se nastala surutka ocedila a vama ostao divan sir. Surutku nemojte baciti, ona je zdrava i najbolje ju je samu popiti, ali ako vam se ne sviđa taj ukus, dodajte je u u neki slatki recept ili smoothie s voćem.
Sir ostavite da se cedi nekoliko sati, može duže, može kraće, u zavisnosti od toga koliko ga kremastog odnosno čvrstog želite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: bite-my-cake.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus