Basa je sir koji se tradicionalno priprema u Lici. Ovaj mlečni proizvod možete lako pripremiti u svom domu i uživati u fenomenalnom ukusu.

Potrebno je:

2 l punomasnog mleka

2 dl kisele pavlake

(so po ukusu)

Pogledajte i Bugarski specijalitet: Banica s limunom i orasima

Mleko se prokuva i pusti da se smlači. Zatim mu se doda kisela pavlaka. Lonac se poklopi i obmota čistim krpama. Lonac možete zamotati u dve krpe i ostaviti da prenoći u isključenoj rerni. 

Sutradan ćete dobiti masu sličnu pudingu, koju stavite u veliko cedilo u koje ste prethodno namestili gazu (platnenu krpu) kako bi se nastala surutka ocedila a vama ostao divan sir. Surutku nemojte baciti, ona je zdrava i najbolje ju je samu popiti, ali ako vam se ne sviđa taj ukus, dodajte je u u neki slatki recept ili smoothie s voćem. 

Sir ostavite da se cedi nekoliko sati, može duže, može kraće, u zavisnosti od toga koliko  ga kremastog odnosno čvrstog želite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: bite-my-cake.com