Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25 %. Manja jačina od 20 % i veća od 30 % narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića. Priprema se obično vezuje za rakiju manje jačine i lošijeg kvaliteta koju je na taj način moguće iskoristiti. Količina šećera treba da bude takođe oko 1/4 od ukupne količine tečnosti za pripremu. Da bi se postigla jačina od 25 % čistog alkohola, npr. 5,5 dl rakije jačine 45 % i 4,5 dl vode ukupno daju taj procenat.

Recept za "šumadijski čaj" zasnovan na jednoj litri rakije i vode:
Šećer u količini 250 g stavi se u sud i lagano prži. Poželjno je staviti kašičicu do dve vode ukoliko je vatra jaka, kako ne bi došlo do zagorevanja donjeg sloja šećera koji kasnije kvari aromu pića. Kada se postigne karamel boja, preko istopljenog šećera nalije se voda u količini koja je pripremljena (nikako rakija). Tek nakon otapanja cele količine šećera dodaje se rakija.

Kako služiti, a kako piti?
Kvalitetna rakija koja ne sadrži otrovni metil alkohol, skoro je gotova kada baci prvi ključ. Kada se skloni sa vatre, u tu količinu treba dodati bar oko 0,5 dl ruma čija aroma neće dominirati ali će neverovatno doprineti neponovljivom šarmu šumadijskog čaja. Zavisno od ukusa može se dodati po želji izvesna količina šećera.

Rakija se služi u debljim čašama obavijenim salvetom. Savetujemo da pijete bez udisanja pare. Rakija se pije kao vruća kafa "tankim" srkanjem. Rakiju nikako ne treba ponovo podgrevati: bolje je spremiti potrebnu količinu koja će se popiti, a ako nedostaje - spremite je ponovo.