Lekari kažu da bi svakog dana trebalo da pojedemo dva do tri čena belog luka, jer ćemo tako biti zdraviji i jači. Odavno je priznato njegovo protivupalno dejstvo i moć "ubijanja" bakterija i gljivica. Međutim, uglavnom ga izbegavamo zbog snažnog mirisa koji nastaje zbog materije koja sadrži sumpor, ali je problem i to što ga nepravilno unosimo u organizam.

Pogledajte i Zbog čega ne treba da bacate proklijali beli luk

Da bismo iskoristili njegova lekovita svojstva, potrebno je da ga dobro izgnječimo, odnosno isitnimo kašičicom. Tek tako će se podstaći enzimska reakcija u kojoj nastaje alicin, moćno jedinjenje koje leči i štiti. Ukoliko ga samo progutate, efekat će izostati. Važno je da luk izgrickate u sirovom stanju, a ako želite da ga termički obradite, neka to ne bude duže od sedam-osam minuta, jer ćete u protivnom smanjiti ili potpuno "ubiti" njegovu lekovitost.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Večernje novosti