Agrumi su daleko poznati kao voće bogato nutrijentima, poput vitamina C, čija se konzumacija preporučuje kako bismo ojačali imunitet.
Citrusi ili agrumi plodovi su toplih tropskih i suptropskih podneblja, a karakterističnog su kiselkastog i osvežavajućeg ukusa. Agrumi su krcati bioaktivnim sastojcima: flavonoidima, karotenoidima, sterolima, limonoidima, vitaminom C itd. Upravo su ovi sastojci odgovorni za antikancerogeno svojstvo citrusa, uključujući zaustavljanje raka debelog creva ili raka dojke. Pod citrusno voće spadaju blago kiselkasti i sočni plodovi: pomorandža, mandarina, limun, limeta, grejpfrut, satsuma, klementina i svi njihovi hibridi.
Pročitajte i Napravite 9 litara domaćeg soka od 4 pomorandže
Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u beloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće je bacamo jer ima gorki ukus, a nismo ni svesni koliko nam ona znači za zdravlje!
Jedan od bitnijih flavonoida je naringenin kog nalazimo u svim citrusima, ali i kori paradajza. Istraživanja su pokazala kako on može popraviti oštećenje DNK koje vodi raku ili, na primer, može stimulisati jetru na sagorevanje dodatne masnoće i tako olakšati mršavljenje. Ovaj flavonoid je takođe snizio nivo triglicerida i holesterola u istraživanju nad životinjama, stoji u časopisu Natural News.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus