Crvena ribizla pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda. To je popularna kiselkasta crvena bobica u našim krajevima, koja se najčešće koristi za pravljenje pekmeza ili sokova, a dobrodošla je i kao salata u mnogim kuhinjama Europe.
U istoriji je zabilježeno da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao dragoceni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova i kao cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi.
I danas je poznata po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koja nikako nemojte zanemariti ako imate priliku da uživate u ovom ukusnom sezonskom voću.
Sastav i lekovitost ribizle
Crvena ribizla sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolensku kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.
Pomaže u detoksikaciji tela kao i eliminaciji slobodnih radikala i tako povećava otpornost organizma na bolesti.
Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže njegovo bolje iskorišćavanje pa je izvrstan izbor za sve koji se bore s anemijom. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa ie olakšava tegobe astme.
Pogledajte i 5 namirnica najbogatijih antioksidansima
Štiti krvne sudove i kosti
Ribizla sadrži kalijum koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenu rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. Ovaj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše ugradnju kalcijuma u kosti te je stoga preporučljiv kod osteoporoze.
Pročitajte i 10 namirnica koje će pročistiti vaše krvne sudove i zaštiti vas od infarkta
Diuretik i tonik za probavu
Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako je jedete samo par dana zaredom, osetićete kako problem zatvora nestaje. S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želuca i na prirodan način ubrzava probavu. Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi. Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.
Pogledajte i 5 prirodnih lekova protiv bolova u zglobovima
Koji su delovi ribizle korisni za zdravlje?
Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolensku kiselinu koja povoljno deluje na snižavanje povišenog krvnog pritiska, bolova i upala, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema.
Iskorišćene u obliku gela, pokazuju i snažno protivupalno delovanje, naročito kod tegoba reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Lišće ribizle se koristi u obliku čaja za lečenje tegoba jetre. Koren je delotvoran kod problema s mokraćnim putevima i izvrsno je sredstvo za izbacivanje viška belančevina iz urina.
Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.
Pročitajte i Napitak koji brzo i efikasno oslobađa od stresa
Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle:
snažniji imunitet
manji rizik od raka creva
prevencija srčanih bolesti
niži krvni pritisak
zdravije kosti
kvalitetnija probava
čista koža
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Alternativa za vas
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom