Hemijski sastav hrane je veoma složen. Način na koji seckate povrće tokom kuvanja može da promeni njegov ukus, aromu i teksturu, što možete i sami da osetite kada jedete seckano povrće. Kada kuvate i sečete povrće enzimi u ovoj namirnici se menjaju i dolazi do hemijske reakcije koja menja ukus povrća. To je razlog zbog koga crni i beli luk maju drugačiji miris, ukus i boju kada ga pržite ili dinstate.
Pročitajte i Kako da grilujete povrće
Svaki put kada isečete paradajz njegov ukus se promeni. Isečeni paradajz neće nikad imati tako dobar ukus kao onaj u komadu.
Kada probate neisečeno povrće imate osećaj da je previše sočno, ističu stručnjaci i dodaju da iseckano povrće gubi tu sočnost. Povrće u komadu svima izgleda ukusnije, jer je sočnije.
Stručnjaci predlažu da ako želite ukusnije povrće secite ga nežnije. Ali ako ste ljubitelji jačeg ukusa onda secite povrće grublje, najbolje na kolutove.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem