Jedno od osnovnih pravila grilovanja je da povrće treba iseći na komade jednake veličine, kako bi se izgrilovalo podjednako sa svih strana. Svi komadi bi trebalo da budu i podjednake debljine i to ne više od od 2 do 2.5 cm. Povrće treba potopiti u hladnu vodu na nekih 30 minuta pre grilovanja, kako ne bi bilo dehidrirano. Zatim ga treba iscediti pa lagano premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu. Povrće ne treba grilovati dugo, a ako su komadi suviše sitni treba upotrebiti korpu za grilovanje kako bi se sprečilo propadanje povrća u vatru.
Evo nekih osnovnih pravila za pojedina povrća:
Špargle: Odsecite drvenaste krajeve. Potopite u vodu na 30 do 60 minuta. Iscedite ih i premažite maslinovim uljem. Stavite na roštilj i okrećite na svakih minut vremena. Sklonite ih sa grila kada vrhovi počnu da dobijaju braon boju. Šparglama možete promeniti ukus ako umešate malo susamovog u maslinovo ulje pre premazivanja.
Paprike: Prosecite papriku po sredini od vrha do dna. Odstranite semenke, stabljiku i beličasta rebra. Lagano premažite uljem i stavite ih da se griluju 2-3 minuta na svakoj strani.
Ljute papričice: Premažite uljem. Grilujte svaku stranu po 2 do 3 minuta. Ako želitne da smanjite ljutinu, uklonite stabljiku i odstranite semenke.
Kukuruz u klipu: Lagano povucite unazad zelene listove koji obavijaju klip, ali ih nemojte ukloniti. Skinite svilu i odsecite vrh. Potopite u hladnu vodu na nekih 30 minuta. Osušite ga i premažite puterom. Vratite nazad zelene listove i vežite ih na kraju. Držite ga na grilu nekih 5 do 7 minuta. Okrećite ga da biste izbegli da zagori.
Plavi patlidžan: Isecite ga po dužini (ako su u pitanju manji) ili na krugove (ako su u pitanju veći patlidžani). Držite ga potopljenog u vodi 30 minuta. Iscedite ga, premažite uljem i grilujte 2 do 3 minuta.
Beli luk: Uzmite cele glavice i odscite koren. Premažite ih maslinovim uljem i stavite odsečeni deo prema vatri. Držite ga nekih 10 minuta dok površina ne dobije braon boju.
Pečurke: Operite ih i iscedite. Premažite maslinovim uljem i stavite na gril. 4-5 minuta za manje pečurke, 6-8 minuta za veće. Manje pečurke možete da stavite u korpu za grilovanje.
Luk: Skinite spoljašnji deo i isecite ga horizontalno na debljinu od oko 1.25 cm. Premažite ga uljem i držite ga na vatri 3 do 4 minuta.
Krompir: Postoji mnogo načina da se ispeče krompir. Možete ih stavite cele u žar, ili da ih grilujete tako što ih isečete na komade, premažete uljem i grilujete dok ne dobiju braon boju.
Paradajz: Presecite ga na pola, od gore do dole. Premažite ga lagano uljem i stavite na isečenu stranu da se griluje 2-3 minuta.
Tikvice: Isecite na debljinu od 1.5 cm. Premažite uljem i držite na grilu 2-3 minuta sa svake strane.
Još
KategorijeOstalo
Tema portala
NaslovnaNajnovijePraznici i slaveReceptiDesertiPosna jela Kuhinje sveta Trikovi i savetiZanimljivosti
© 2025 MONDO, Inc. Sva prava zadržana.
Kako da grilujete povrće
Grilovanje povrća nije tako teško kao što se mnogima čini, ali ipak treba poznavati neka osnovna pravila.
Objavljeno 10.08.2011. 9:35h
Šank u malom stanu je ključan element: Evo kako da ga najbolje iskoristite u 2025. godini i unesete stil u dom
Novčani horoskop za maj 2025: Bikovi konačno dišu lakše, a Ovnovi treba da izbegnu rizične poteze
Zaboravljeni običaj posle Uskrsa: Pobusani ponedeljak slavi život čak i na groblju, evo šta treba da uradite
Sitnica u jednoj boji pretvara vas u magnet za novac: Važno je da je uvek imate kod sebe u bilo kom obliku
Možete li da upravljate svojim emocijama? Mesec otkriva da li vašu nežnu dušu sve pogađa ili imate kameno srce
7 neočiglednih manipulacija za sekund vas ubedi u dobre namere: Kako da pepoznate "brižnu" zloupotrebu?
5 najboljih marinada za meso: Samo ovako će biti mekano i sočno, punog ukusa
Kolač "12 kašika": Nema jeftinijeg i bržeg, a veoma je izdašan
Turci prave najbolje prženice, budu neodoljivo mekane i vazdušaste, a ne upiju mnogo ulja: Dodaju ovu namirnicu u recept koju naše domaćice nikad ne stavljaju
Napravite domaći sladoled od vanile za 2 minuta: Kad ga jednom probate nikada ga više nećete kupovati u prodavnici
Ćufte u paradajz sosu su softane, ukusne i idealane za porodični ručak: Uz različiti prilog možete ih jesti i 2 dana
Ovo je recept za zvanično najbrže mafine: Nakon ovog vam više neće pasti na pamet da ih spremate kao ranije
Bosanski razljevak - najjeftinija i najbolja pita: Savršena za večeru
Lenja žena - najbrža torta bez kora i pečenja: Ne idu ni jaja, ni mleko, gotova za 10 minuta, a ukus čista desetka
Bakina torta je poslastica koja će impresionirati i najiskusnije kuvare, a sprema se lako: Hrskava kora i ukusan vanila krem obara s nogu
Turske balon lepinje kao stvorene za doručak: Vazdušaste, ukusne i prelepe
Još iz kategorije
Da dom deluje 10x luksuznije probajte ova 3 jeftina trika: Sa njima čak i iznajmljen stan izgleda kao iz časopisa
Najbolji serumi za lice do 1.000 dinara: Uštedite novac sa ovim proizvoda koji radi bolje od dosta skupljih
Najbolja maskara za 349 dinara u drogerijama: Uvija trepavice, daje volumen i svetski je bestseler
Najluksuznije patike sezone? Sve je u ovom materijalu – i modelu koji obožavaju modne insajderke
Frizure srednje dužine su novi favorit za proleće, a ovako ležeran izgled nikada nije bio privlačniji
Sensorium Piazza: IQOS i Seletti redefinisali su digitalnu interakciju instalacijom na Milan Design Weeku
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.