Iako se mnogi od nas drže pravila koje nalaže da hrana koja padne na pod i podigne se u roku od 5 sekundi ne pokupi bakterije, naučnici su tu teoriju pobili i dokazali da gotovo sva hrana koja padne na pod odmah pokupi bakterije.

Pogledajte i Koju hranu smete da pojedete ako vam je pala na pod, a koju ne

Naučnik Donald V. Šafner je testirao četiri različite namirnice na četiri različite površine tretirane bakterijom sličnom salmoneli, a testirana su i četiri različita vremenska perioda zadržavanja hrane na podu.

Rezultat?

Pravilo 5 sekundi važi samo utoliko što se za hranu "zalepi" manje bakterija, ali hrana nije potpuno čista i bakterije mogu da kontaminiraju odmah.

Dokazano je i da je mnogo važniji sastav namirnice i površina na kojoj se ona zadržava od vremena tokom kojeg se hrana zadrži na podu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa