Iako se mnogi od nas drže pravila koje nalaže da hrana koja padne na pod i podigne se u roku od 5 sekundi ne pokupi bakterije, naučnici su tu teoriju pobili i dokazali da gotovo sva hrana koja padne na pod odmah pokupi bakterije.
Pogledajte i Koju hranu smete da pojedete ako vam je pala na pod, a koju ne
Naučnik Donald V. Šafner je testirao četiri različite namirnice na četiri različite površine tretirane bakterijom sličnom salmoneli, a testirana su i četiri različita vremenska perioda zadržavanja hrane na podu.
Rezultat?
Pravilo 5 sekundi važi samo utoliko što se za hranu "zalepi" manje bakterija, ali hrana nije potpuno čista i bakterije mogu da kontaminiraju odmah.
Dokazano je i da je mnogo važniji sastav namirnice i površina na kojoj se ona zadržava od vremena tokom kojeg se hrana zadrži na podu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus