Svakog dana čitamo o novim istraživanjima koje nas upozoravaju da baš tu namirnicu ne smemo da jedemo ili baš onu drugu prosto moramo. Sa druge strane, različiti režim ishrane posebnu pažnju pažnju posvećuju vremenu u koje bi trebalo da jedemo, pa smo počeli da razmišljamo i o tome. Tako nam se nametnulo još jedno pitanje... šta je važnije: kada jedemo ili šta jedemo?
Odgovor nije jednostavan. Svaki obrok ima svoju ulogu i funkciju, pa i vreme u koje jedemo, baš kao i namirnice koje unosimo, značajno utiču na funkcionisanje sistema za varenje i celokupno zdravlje. Ipak, neka pravila postoje. Kada treba da jedete i šta?
DORUČAK
Verovatno ste mnogo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Nisu vas slagali. Zaista jeste. Nakon osam sati sna nivo glukoze u krvi je nizak. Da bi bila na nivou potrebnom da telo ima dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih obaveza, doručak je neophodan.
PROČITAJTE JOŠ: Zdrav doručak gotov za 5 minuta (VIDEO)
Upravo ovaj obrok pokrenuće celokupan organizam, od sistema organa za varenje do centralnog nervnog sistema. Još jedan bitan razlog da doručak bude vaša prva misao kada se probudite je to što ovaj obrok značajno utiče na varenje tokom samog dana, a na duže staze i metabolizam.
Druga bitna stvar oko doručka je to što odlaganjem za kasnije sate sve druge obroke odlažete, pa i večeru. Idealno vreme za prvi obrok u toku dana je do dva sata nakon buđenja. Doručak bi trebalo da bude najobilniji u odnosu na ostale obroke, a najbolje bi bilo da ga čine složeni ugljeni hidrati.
RUČAK
Ručak bi trebalo da bude dopuna doručku, s tim što bi, za razliku od doručka, ručak treba da sadrži nešto više proteina nego složenih ugljenih hidrata. U zavisnoti od toga kada ustajete, idealno vreme za ručak je između 13 i 14 časova.
VEČERA
Još jedan savet koji su vam mnogo puta rekli, a koji bi trebalo da poslušate je da večerate najkasnije dva sata pre odlaska na spavanje. Obrok ne bi trebalo da bude pretežak za varenje, jer ćete na taj način odložiti san. Kuvana piletina, tunjevina ili jaja su dobar izbor, a najbolje bi bilo da ih kombinujete sa supama sa povrćem ili salatom (kupus, zelena salata).
PROČITAJTE JOŠ: Zdravlje u tanjiru: 9 ukusnih ideja za doručak
UŽINA
Užina bi trebalo da sadrži malo kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata. Njena uloga je da se održi optimalan nivo šećera u krvi i da zadrži osećaj sitosti. Preporučeno vreme za užinu je između doručka i ručka i između ručka i večere, s tim što treba voditi računa da između obroka prođe najmanje dva sata. Dobar izbor mogli bi biti crna čokolada, voće, salata, supa, čaj, kakao ili kafa.
Ručak bi trebalo da bude dopuna doručku, s tim što bi, za razliku od doručka, ručak trebalo da sadrži nešto više proteina nego složenih ugljenih hidrata. U zavisnoti od toga kada ustajete, idealno vreme za ručak je između 13 i 14 časova.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Blic
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus