Naučna istraživanja su pokazala, da ishrana, bazirana na voću, povrću, mahunarkama, žitaricama i orašastim plodovima, predstavlja najbolju kombinaciju životnih namirnica. Ovakva ishrana, osnovni je preduslov dobrog zdravlja i dugovečnosti. Konzumiranje prirodnih nerafinisanih namirnica (bez dodataka/aditiva) je dobra preventivna mera protiv nastanka mnogih oboljenja. Ovakvim načinom ishrane, uz druge korake ka zdravijem načinu života, moguće je sprečiti pojavu većine bolesti, izbeći njihovo pogoršanje ili ih čak i izlečiti.
Jelo bi trebalo ne samo da je pripremljeno od kvalitetnih namirnica, na način koji će sačuvati hranljive materije, već i ukusno i primamljivo za oči. Naš jelovnik bi trebalo da sadrži široku lepezu namirnica. Kombinacijom raznih grupa namirnica osiguraćemo potrebne količine svih sastojaka neophodnih za dobro zdravlje.
Žitarice: One treba da čine osnovu naše ishrane; obuhvataju hleb od celog zrna žitarice, testenine, pirinač i kukuruz. Kada ih biramo u nerafiniranom obliku, bogate su dietetskim vlaknima, složenim uglenim hidratima i mnoštvom vitamina i minerala.
Voće i povrće: Ova vrsta hrane javlja se u širokoj raznolikosti boja, ukusa i sastava, i najbogatiji je izvor zaštitnih fitohemikalija, antioksidanata, vitamina i minerala. Mnogi ljudi više vole voće nego povrće, ali potrebna je uravnotežena upotreba obe vrste. Namirnice iz ove grupe koje imaju izrazitu boju često imaju najveću količinu fitohemikalija i antioksidanata.
Mahunarke, orašasti plodovi i semenke: Mahunarke, kao što su pasulj, grašak i sočivo, odličan su izvor dobrih belančevina, kao i minerala, vitamina i drugih zaštitnih sastojaka. Orašasti plodovi i semenke obezbeđuju osnovne masti, ali budući da su koncentrisani izvor kalorija, trebalo bi da ih ograničimo na ne više od jednog do dva posluženja dnevno.
Masti, ulja, šećer i so: Telu su ovakve namirnice potrebne samo u malim količinama. Iako su esecijalne masti i natrijum važni za dobro zdravlje, prekomerna količina može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Jod je mineral koji se u tragovima javlja u organizmu i lako se unosi u dovoljnoj količini upotrebom jodirane soli, ali se, takođe, može uneti upotrebom morske soli i drugih dodataka. Rafiniran šećer nam nije potreban za dobro zdravlje, ali male količine daju ukus hrani. Savremeni nutricionisti smatraju da biljna hrana treba da predstavlja temelj zdrave ishrane da bi se održalo dobro zdravlje i smanjio rizik od bolesti. Ono što je najvažnije kada je u pitanju uravnotežena ishrana namirnicama biljnog porekla jeste dobar izbor raznovrsne hrane čija boja, sastav i ukus čine ishranu privlačnom i korisnom. Takva hrana je najbolja kada se koristi u svežem stanju: neobrađena i nerafinisana. Celovita hrana treba da bude cilj.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Ozonpress
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem