Jedinstveno za sve koji slave Đurđevdan, jeste uranak, umivanje biljem, kupanje u reci i pletenje venčića koji se kače na ulazna vrata i stoje do sledećeg 6. maja.

Srbi, za razliku od drugih naroda pravoslavne veroispovesti, imaju poseban običaj - krsna slava.

Pogledajte svačana predjela i savete za aranžiranje i servisiranje.

Ko danas slavi praznik svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan neizostavni deo slavske ceremonije su slavska sveća, tamjan, malo ulja, slavski kolač, crno vino i žito.

Slavska trpeza se razlikuje od svakodnevne, ali đurđevdanska spada u lepše, jer je krase sve boje prolećnih plodova.

Maštovite domaćice će iskoristiti spektar boja gde će obilovati salate od krastavaca, rotkvica, rukole i ostalog zeleniša.

Pogledajte kako da dekorišete sto za slavu.

Slavski kolač se pravi od brašna i to na dan slave, a na stolu treba biti postavljene čaše za crno vino.

Jagnjetina sa ruzmarinom može biti izvrstan izbor, a ako ste se odlučili za prasetinu onda to uradite po starom tradicionalnom receptu.

Namaz od dimljene ribe može da se nađe na slavskoj trpezi. Krompir na razne načine i varivo mogu biti prilog izabranom mesu. Neizostavan deo obroka neka bude prolećna supa.

Srećan Đurđevdan svima koji slave!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu