Jedinstveno za sve koji slave Đurđevdan, jeste uranak, umivanje biljem, kupanje u reci i pletenje venčića koji se kače na ulazna vrata i stoje do sledećeg 6. maja.
Srbi, za razliku od drugih naroda pravoslavne veroispovesti, imaju poseban običaj - krsna slava.
Pogledajte svačana predjela i savete za aranžiranje i servisiranje.
Ko danas slavi praznik svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan neizostavni deo slavske ceremonije su slavska sveća, tamjan, malo ulja, slavski kolač, crno vino i žito.
Slavska trpeza se razlikuje od svakodnevne, ali đurđevdanska spada u lepše, jer je krase sve boje prolećnih plodova.
Maštovite domaćice će iskoristiti spektar boja gde će obilovati salate od krastavaca, rotkvica, rukole i ostalog zeleniša.
Pogledajte kako da dekorišete sto za slavu.
Slavski kolač se pravi od brašna i to na dan slave, a na stolu treba biti postavljene čaše za crno vino.
Jagnjetina sa ruzmarinom može biti izvrstan izbor, a ako ste se odlučili za prasetinu onda to uradite po starom tradicionalnom receptu.
Namaz od dimljene ribe može da se nađe na slavskoj trpezi. Krompir na razne načine i varivo mogu biti prilog izabranom mesu. Neizostavan deo obroka neka bude prolećna supa.
Srećan Đurđevdan svima koji slave!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus