Malo je onih koji mogu odoleti hrskavoj i primamljivoj pečenoj slanini, ali treba je znati pripremiti tako da bude hrskava, ali ne suva i zagorela.picurious Test Kitchen eksperimentisao je dok nije došao do zaključka kako se zapravo prži idealna hrskava slanina. Za Yahoo Food otkrio je korake kako to postići i u čemu najčešće grešite.

Pročitajte i Slanina može pomoći u mršavljenju?

Ako stavite hladnu slaninu na vruć tiganj, masnoća unutar nje neće stići da se rastopiti, a mesni deo će prebrzo zagoreti.

Stoga, prvo pravilo je da tiganj ne sme biti zagrejan. Slaninu treba staviti odmah na tiganj, pa tek onda na vatru, jer kako se zagreva dno posude, zagrevaće se i slanina i polako topiti. Tako ćete izbeći zagorevanje mesnog dela.

Testiranje je pokazalo kako je za pečenje slanine najbolji tiganj od livenog gvožđa, jer su manje šanse da će zagoreti, a i trebaće manje vremena za pripremu.

Jedan od trikova nezagorele, optimalno pečene slanine jeste i taj da dodate malo vode. Ona će usporiti proces pečenja, ali će na kraju ispariti. Ali ako volite hrskaviju i slaniju slaninu, trik s vodom nije za vas, jer je u ovakvom testu bila i manje hrskava i manje slana. Ovaj način pečenja možda je bolji za jela u kojima ćete slaninu koristiti kao dodatak, poput salate.

Ukoliko imate veliku količinu slanine za prženje, onda tiganj nije dobro rešenje jer ćete postupak morati da ponovite nekoliko puta. Ali rerna je zato odlična zamena. Listiće slanine možete jednostavno postaviti na rešetke, a ispod staviti pleh zbog masti koja će kapljati. Možda će vam se ovaj način i više svideti nego prženje u tiganju, a rerna prethodno treba da bude zagrejana na 230 stepeni.

Pročitajte i Kako da slanina iz rerne bude još ukusnija

Ako baš želite da eksperimentišete, može probati i s pripremom u mikrotalasnoj pećnici. Sami najbolje znate koja bi to jačina bila, a nakon nekoliko proba, doći ćete i do idealne minutaže koja je potrebna za ukusnu slaninu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa