Ili ga vole ili ga mrze, svakako malo šta od hrane crpi toliku odanost ali i prezir kao majonez. Na ovaj ,,đavolji začin'' u Americi ljudi troše po čak 2 milijarde dolara godišnje, dok na primer na kečap ode oko 800 miliona, prenosi Foodrepublic.com. Mislite da znate sve o majonezu? Razmislite još malo. Ima tu mnogo više od onoga što se može primetiti golim okom.
Veoma je jednostavan
Čist majonez sadrži tri stvari: ulje, jaja, i sirće (ili sok od limuna). Oni koji ga pripremaju kod kuće obično dodaju kafenu kašičicu vode u jaja pre nego što započnu pripremu.
Pogledajte i Napravite domaći majonez za samo dva minuta (VIDEO)
Svi ga žele
Kao što je slučaj sa bešamelom, mnoge nacije se i dalje raspravljaju oko toga ko je osmislio majonez. Međutim, Francuska i dalje vodi, jer svi putevi vode ka njoj, a i stara francuska reč za žumance glasi ,,moyeu'' što je najpribližnije današnjem izgovoru (skraćenica za majonez, odnosno ,,mejo'')
Majonez je bio dodatak za bogate
U Americi se majonez koristio kao preliv samo za Voldorf salate, a tek kasnije majonez postaje začin za široke narodne mase.
Porodica
Predstavnici ,,porodice majoneza'' su tartar sos, koji sadrži i krastavčiće, ajoli, i naravno romulada, dodatak ribljoj hrani od tvrdo kuvanih žumanca, ulja, sirćeta, senfa, malo kapara i bilja.
Pogledajte recept za Tartar sos
Mejofobija?
Među poznatima koji ne vole majonez nalaze se Rejčel Rej i Barak Obama. Potražite na društvenoj mreži Tviter pod haštagom #mayophobia najluđe strepnje od ovog finog začina, iako zvanični strah i mržnja prema majonezu u medicini i dalje ne postoje.
Majonez nije samo za jelo!
Ljudi sa suvom i oštećenom kosom možda već znaju da taj problem mogu rešiti nanošenjem majoneza, jer on deluje kao veoma dobar dubinski regenerator. Takođe, majonezom možete i očistiti i vratiti sjaj drvenim površinama.
Pogledajte i 7 namirnica koje će vam pomoći u čišćenju kuće
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta