1. Šafran

Za najskuplji začin sveta treba izdvojiti oko 950 hiljada dinara po kilogramu, jer ova biljka iz porodice Iridacee cveta samo jednom godišnje, i to na dve nedelje. Uz to, za kilogram začina treba skupiti između 80 i 150 hiljada cvetova biljke. Šafranom se boji hrana, a začinjavaju slani i slatki obroci – najčešće na temelju pirinča i mesa. 

Pogledajte i Šafran za ukus i boju

2. Vanila 

Drugi najskuplji začin sveta ujedno je jedan od najčešće korištenih u svetu poslastičarstva. Od vanile se prave sladoledi, kolači i druge poslastice. Veštački ukus vanile jeftin je i široko dostupan na tržištu, dok „prava“ vanila dolazi od mahune vanile koja se ručno skuplja u Meksiku, na Madagaskaru i Tahitiju. Za kilogram ovih mahuna valja izdvojiti od 11.000-40.000 dinara zavisno od kvaliteta namirnice.

Pogledajte i Da li znate kako se dobija vanila

3. Kardamom 

Azijske i skandinavske zemlje veliki su ljubitelji kardamoma koji originalno potiče iz jugozapadne Indije. Reč je o semenkama grmolike biljke, koja se najčešće dodaje pirinču, voću, pekarskim proizvodima, poslasticama, kafi, likerima i u marinadama za meso. Celovite semenke prodaju se po ceni oko 3.000 dinara za kilogram, dok je mleveni kardamom moguće kupiti i po tri puta manjoj ceni. 

Pogledajte i Arapska kafa sa zelenim kardamomom

4. Karanfilić

Da li ste znali da karanfilić potiče iz Indonezije? Ovaj prepoznatljivi simbol novogodišnjih praznika kojima se aromatizuju pića i poslastice prodaje se po ceni od 1.500 dinara po kilogramu. Sušeni cvetovi karanfilića koriste se u proizvodnji parfema, dok je njegovo ulje prirodan antiseptik.

Pogledajte i Karanfilić – začin koji leči 

5. Cimet

Kakva bi to zima bila bez mirisa cimeta? Ovaj začin s krajnjeg istoka Zemlje jedna je od najstarijih začina uopšte. Razlikujemo nežniji cejlonski cimet koji se obično prodaje u obliku štapića, i oštriji kasija cimet koji najčešće dolazi u mlevenom obliku, a obično s cenom od oko 1000 dinara po kilogramu.

Pogledajte i 16 razloga zbog kojih je cimet dobar za vaše zdravlje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr