Možda će vam se učiniti postupak pravljenje francuskog bageta malo komplikovan, jer treba prvo da napravite "starter" - testo koje će bagetima dati hrskava strukturu. Ipak vam toplo preporučujemo da se prepustite pravljenju i neodljivom ukusu domaćeg francuskog bageta...

Sastojci za "starter": 

pola kašičice suvog kvasca

pola šolje vode sobne temperature

1 šolja brašna

PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite domaći hleb (VIDEO)

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode

1 kašičica suvog kvasca

pola kilograma brašna + brašna za posipanje

1 kašičica soli

Priprema: 

1. Zamesite sastojke za starter - brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.

2. U posebno činiju zamesite sastojek za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.

3. Testo stavite na pult, pobrašnite ga i raspodelite ga na 3 jednake loptice.

4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.

PROČITAJTE JOŠ: Domaći hleb

5. Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.

6. Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa