Kurkuma u prahu koju možete kupiti u prodavnici sadrži mnogo aditiva, veštačkih boja i ukusa koji u potpunosti menjaju njenu prirodnu aromu. Ako imate gde da kupite sveži koren kurkume možete sami napraviti kukrkumu u prahu i to pomoću naših saveta.
Krajem leta, širom Indije se kurkuma priprema, suši i melje za zimu jer je to kod njih jedan od najviše korišćenih začina. Ako u gradu u kome živite možete kupiti sveži koren kurkume onda i vi možete spremiti prah. Naravno ukoliko volite ukus i miris ovog jedinstvenog začina.
Pogledajte i 6 blagodeti kurkume
Kupovina
U celoj ovoj priči najvažnije je da znate da odaberete pravi kvaliteten plod. Prah možete napraviti od svežeg i od sušenog korena. Kad je u pitanju sveži koren, njegov rok trajanja je veoma kratak i čim ga kupite morate ga pripremati (sušiti i mleti) a proces će biti nešto duži zato vam je naša preporuka da prah pravite od sušenog korena kurkume. Čak i ako je prethodno sušen, ukoliko koren nije hrskav nećete dobiti dobar prah već će se on brzo pokvariti.
Kupujte kurkumu organskog porekla glatke kore koja na sebi nema tragove plesni.
Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života
Priprema i sušenje
Kurkuma bi trebalo da se suši na direktnoj sunčevoj svetlosti i to tako da je pre sušenja isečete na manje komade poslažete na tanjire i ostavite na suncu da se suši. Koren treba da se osuši tako da bude u potpunosti hrskav bez ikakvih tragova tečnosti u suprotnom će se brzo pokvariti.
Pogledajte i Zlatni začin: Tri recepta za poslasticu i lekove od kurkume
Nakon što se koren osušio od njega ćete lako napraviti prah tako što ćete ga jednostavno samleti u mlinu za kafu, zatim ga prosejati pa samleti još jednom da dobijete sitan prah. Koren je neophodno mleti odmah nakon sušenja dok je još hrskav.
Nakon što ste koren pretvorili u prah istresite ga na tanjir u tankom sloju i ostavite da se ohladi, a zatim ga sipajte u staklenu teglicu sa hermetičkim poklopcem.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Lifepressmagazine
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Krompir zapečen sa kobasicama i sirom
Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom
Recept za svinjetinu sa sosom od senfa
Kako da napravite najhrskaviji karfiol