Sastojci:
- 100 g slanine, iseckane na kockice
- 230 g makarona
- 1 crni luk, seckani
- 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
- 700 g iseckanog kačkavalja
- 2 kašike putera
- 3 kašike višenamenskog brašna
- 470 ml mleka
Recept za zapečene makarone sa sirom i slaninom:
Kako biste napravili ove makarone zagrejte rernu na 175 stepeni C. Skuvajte testeninu u većem loncu sa ključalom slanom vodom do al dente, pa iscedite. U međuvremenu, stavite slaninu u veliki, dubok tiganj. Pržite je na srednjoj vatri dok ne postane smeđe boje. Slaninu prebacite na papirne ubruse, ocedite, pa izmrvite i ostavite po strani. Dodajte luk i beli luk u tiganj, pa pržite i mešajte u masnoći od slanine, dok ne omekša i ne zamiriše. Skinite sa vatre i dodajte seckanu slaninu.
Za sos rastopite puter u tiganju na laganoj vatri, dodajte brašno i stalno mešajte 2 minuta. Postepeno dodajte mleko i nastavite da mešate dok se ne zgusne. Umešajterendani sir dok se ne istopi.
Pomešajte kuvanu testeninu, mešavinu slanine i luka i beli sos, pa sipajte u tepsiju od 2 litre. Odozgo pospite preostalim rendanim kačkavaljem. Pecite nepokriveno u zagrejanoj rerni dok se sir na vrhu ne istopi i ne porumeni, 15 do 20 minuta. Servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa makaronama.
Pročitajte kako se pravi havajska obrok salata sa makaronama i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.