Peršun, ruzmarin, majoran, timijan, metvica, kadulja i kapar klasici su kada je reč o začinima, ali moderna kuhinja otkrila je i vlašac, estragon, origano, bosiljak, melisu, lavandu, medveđi luk, čubar, krasuljicu, grbicu, borač, korijandar, selen (ljupčac), matičnjak...
Koje god začinsko bilje da odaberete, postoji jedno pravilo - najbolje je ono sveže. Ako ne možete da ga iskoristite dok je sveže, evo rešenja:
1. Osušite ga u rerni - Očišcene i suve grančice stavite na aluminijumsku foliju. Sušite ih na najnižoj temperaturi 12 sati, zatim odvojte listiće od grančica i čuvajte u malim, nepropusnim kutijicama.
2. Napravite začinske kocke - Sitno naseckajte bilje, dodajte mu malo vode i rasporedite u posudu za led. Kad se zamrzne, odložite ga u kesice i do upotrebe čuvajte u zamrzivaču.
3. Napravite začinske pljeskavice - Sitno isecite začine, stavite u kesu za zamrzivač i spljeskajte da bude tanko. Zamrznite. Tako ćete kada budete želeli moći lako da odlomite koliko vam je začina potrebno.
Kako još možemo koristiti začinske biljke...
1. Začinsko bilje izvrsno je i vrlo zdravo ako ga jedete sveže. Medutim, možete i lagano da ga prepržite u tiganju s malo ulja i da ga dodate gotovim jelima ili stavite u sendvič.
2. Sveže začinsko bilje daje odličnu aromu ulju ili sirćetu. U staklenoj boci drškom varjače zgnječite malo ruzmarina, pomešajte ga s uljem ili sirćetom pa time začinite jelo.
3. Peršun i vlašac bogati su eteričnim uljima i vitaminom C. Koristite ih sveže jer termičkom obradom gube hranjivost. Odlični su za sendviče.
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu