Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično - zbog nepravilnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promenila svoja svojstva.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po i to u frižideru. 

Meso možete čuvati nešto duže - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 stepeni Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može porasti.

Sve ostatke koje ostavite u frižider,  najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno u frižider najhladniji.

Pogledajte i 7 saveta za prženje ribe

Umaci

Oni mogu biti opasni, naročito usled međusobne kontaminacije (na primer ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso pa ona ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza, ističe mikrobiolog dr Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.

Povrće

Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne predstavljaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - njega je najbolje pojesti u roku od dva dana. Želite li da ubijete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati -  ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Pogledajte i Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

Kolači

Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suvi zaista mogu trajati 20-ak dana. Bitće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru povući vlagu, piše Daily Mail.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr