Ukoliko su vam potrebni samo šeširići pečuraka, nemojte bacati stopice. Sitno ih iseckajte i od njih napravite sos ili nadev.

Pošto gljive sadrže dosta hitinakoji neke osobe teško podnose, uvek ih dinstajte najmanje desetak minuta.

Ako jelo od pečuraka nije pojedeno dobro ga ohladite , i u frižideru možete da ga čuvate24 sata. Pre konzumiranja malo zagrejte.

Gljive koje se uzgajaju u domaćim uslovima, poput bukovače i šampinjona, nemaju na sebi mnogo prljavštine. Pažljivo ih obrišite kuhinjskim papirom i uklonite suve stopice. Divlje vrste poput žute trubače moraju pažljivo da se očiste od prljavštive. pomešajte vodu sa brašnom, i ovaj rastvor će delovati kao šmirgla. Pečurke nakratko potopite u rastvor kako se ne bi natopile vodom. pažljivo ih promućkajte, izvadite i dobro isperite.

Dragana Gojković