Zahvaljujući ovom receptu, žene su smanjivale dnevno obim struka za 1 cm. Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid, tvrdi dr Stefanovska.
Glavni sastojci ovog recepta su sveži ren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, pa ćemo se kratko osvrnuti na ren.
O renu
Ren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, belog korena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) ren je osim gurmansko, izuzetan i kao lekovito sredstvo.
Njegovu lekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana je i izreka: “Rotkvica vredi težinu olova, repa težinu srebra, a ren težinu zlata.”
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.
Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čoveku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje tako što stimulira lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Ren podstiče i rad jetre, rad srca i cirkulaciju, a odličan je diuretik i pomaže kod reumatizma.
Kako sačuvati svež koren?
Svež koren može se koristiti preko cele godine, ako se blagovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu.
Ako imate veći koren, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam rendani ren ostane svež i nakon tri nedelje, pomešajte ga sa kašičicom šećera i četiri kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do tri nedelje.
Recept za melem za mršavljenje dr Stefanovske
Sastojci:
125 g rena
3 neprskana limuna
3 kašike meda
Postupak:
Izmiksajte 125 grama rena.
Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomešajte sa izmiksanim renom.
U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte.
Čuvajte ovu zdravu mešavinu u zatvorenoj teglici u frižideru.
Uzimajte po jednu malu kašiku dva puta dnevno uz obroke.
Uzimajte ovu mešavinu s renom tokom tri nedelje i gledajte kako se obim struka smanjuje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: magazin.ba
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Svečana salata sa piletinom, kuvanim jajima i kiselim krastavcima
Čizkejk sa keksom, kokosom i čokoladom
Recept za posne čupavce
Recept za brzu pitu bez kora sa tikvicama