Mnogi veruju da su obroci kasno uveče pogubni za metabolizam i da povećavaju rizik od gojaznosti. Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i gojaznosti.
Ranije studije su tvrdile da vreme obroka utiče na metaboličke procese. Međutim, istraživači na King's Collegeu u Londonu utvrdili su da večera između 8 i 10 uveče ne nosi ništa veći rizik od gojaznosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.
Naučnici su proučavali prehrambene navike 768 manje dece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije dece između 11 i 18 godina. Istraživanjem su se u obrzir uzimali vrsta namirnica i vreme unosa kao i pol, visina i težina ispitanika.
Naučnici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od gojaznosti. Osim toga, uvideli su da se nivo energije kod dece uopšte ne razlikuje s obzirom na to u koje su vreme večerali.
Iako su devojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljenih hidrata, razlika je bila premala da utiče na opšte rezultate. Isti je zaključak i za dečake od 4 do 10 godina koji su jeli više belančevina.
Pogledajte i Dijeta magičnom supom: Smršajte 4 kg za 7 dana
Naučnici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomerne težine. Ipak, zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.
Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko deca spavaju, kao i šta i kada jedu za doručak i ručak i koliko se kreću. Ali kako je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i konačne zaključke.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Jutarnji
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus