Ima svoj nacionalni dan
U Americi je 3. avgusta nacionalni dan lubenice. Ovaj dan se u pojedinim državama smatra čak i praznikom. Ovo ne znači da ljudi pre ili nakon praznika ne treba da uživaju u lubenici. Jednostavno, lepo je znati da i ona ima svoj dan.
Klasifikuje se i kao voće i kao povrće
Znajući je kao slatku i sočnu, najverovatnije ste celog svog života mislili da je lubenica voće. Na neki način i niste pogrešili, posebno zato što se uzgaja kao i svako drugo voće i sadrži semenke. U svakom slučaju, može se u drugu ruku klasifikovati kao tikva, a to je povrće.
Pogledajte i Čudesna lubenica - niskokalorična, štiti od raka, dobra za srce...
Možete pojesti celu lubenicu – bukvalno
Uglavnom pojedemo samo slatke i sočne delove lubenice koji se nalaze iznutra. Zapravo, i kora lubenice je jestiva. Ona je puna zdravstvenih beneficija. Ukoliko niste nikad čuli za slatko od lubenice, treba da znate da se ono pravi upravo od kore. Takođe, možete je osušiti ili propržiti i jesti je umesto grickalica.
I semenke su jestive, takođe. Baš kao i semenke bundeve, u Kini se semenke lubenice suše, a potom peku. Mogu vam poslužiti kao savršene grickalice. Možete ih sami napraviti ili ih potražiti u kineskim prodavnicama i restoranima.
Postoje lubenice koje rastu bez semenki
Lubenice bez semenki rastu prirodno zahvaljujući hibridizaciji. Nema nikakve genetske modifikacije u njima. I dalje se može naći poneka bela semenka, ali njih i ne osetite dok je jedete.
Pogledajte i Sve sorte lubenica i dinja i njihova primena
Postoji mnogo sorti lubenica
Stručnjaci u oblasti poljoprivrede kažu da postoji preko 1200 različitih vrsta lubenica. Međutim, da bi bilo lakše orijentisati obične ljude, razvrstane su u nekoliko manjih kategorija. Kod nas su uglavnom znane kao klasične, žuto-narandžaste i one bez semenki.
Lubenica vas može zaštititi od raka
Baš kao paradajz, lubenica sadrži antioksidant poznat kao likopen. Dokazano je da likopen smanjuje rizik od raka pluća, želuca i raka prostate. Ovo je samo razlog više da volite lubenice.
U Japanu rastu kockaste lubenice
Japanci su prvobitno došli na ovu ideju kako bi olakšali skladištenje lubenica u frižideru. Male lubenice se stave unutar rasklopivih staklenih ili metalnih kutija, i na taj način dobijaju kockasti oblik dok rastu. Međutim, ma koliko bile praktične za skladištenje, ova sorta lubenica nije baš slatka. Nije preterano reći da su kockaste lubenice praktičnije za novine nego za naše trpeze. Pored toga, koštaju približno 100 evra.
Pogledajte i Letnja lubenica dijeta - smršajte za pet dana
Veruje se da su lubenice nastale u Egiptu
U Egiptu se lubenice uzgajaju preko 5000 godina. Mogu se naći u hijeroglifima na zidinama egipatskih grobnica. Egipćani su verovali da će lubenice hraniti mrtve dok putuju na drugu stranu, pa su zbog toga pored pokojnika ostavljali po jednu lubenicu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: ženski magazin
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom