Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnim konzumiranjem ovoga voća dobićete dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa.
Zato je važno da znate kako da prepoznate sveže i domaće uzgojene plodove. Većina voća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Uključite sva čula i naučite da prepoznate kvalitetne plodove.
1. Neoštećena crvena koža ploda
Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim delovima, jer je ovde reč o plodu koji je počeo da truli.
Pogledajte i Paradajz dijeta: Smršajte tri kilograma za pet dana
2. Pomirišite ih
Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.
3. Stisnite ih
Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sečenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari.
Pogledajte i Kako da brzo i lako oljuštite paradajz
4. Kupite samo ono što možete da dodirnete
Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gde vam nije dozvoljeno da proverite kvalitet ploda svojim čulima.
5. Pravilno ih čuvajte
Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite.
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Kremasti potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke