Brojna nova istraživanja pokazala su da holesterol i zasićene masti i nisu toliko loši kao što smo to možda mislili, kao i da holesterol ima vitalnu ulogu u funkcionisanju određenih telesnih funkcija.
Puter
Iako je užasno ukusan, za puter se mislilo da je toliko loš po zdravlje da je njegov „zdrav“ protivnik margarin proglašen za bolju opciju.
I dok margarin praktično ne sadrži nikakav holesterol zato što se pravi od biljnih ulja, u njemu se nalazi značajna količina trans masti – prehrambenog neprijatelja boj jedan.
Pogledajte i Kako da napravite domaći puter
Sa druge strane, puter sadrži vitamine koji tope masti kao što su A i E i manje poznat vitamin K2 koji se nalazi u većini mlečnih proizvoda.
Samim tim, puter nije štetan kada se umereno konzumira.
Slanina
Uprkos studijama koje tvrde da previše industrijski procesuiranog mesa može biti štetno po zdravlje, slanina nije loša koliko se do sada mislilo.
Svinjetina je puna zdravih vitamina i minerala i ima jako malo trans masti, koje se smatraju najopasnijim mastima.
Pogledajte i Slanina može pomoći u mršavljenju?
Režanj slanine s vremena na vreme uopšte neće biti štetan, pogotovo ako se uzima kao deo zdravog obroka.
Jaja
Zbog toga što veliko jaje sadrži između 180 do 210 miligrama holesterola, ova supernamirnica dugo je smatrana lošom po nivo holesterola u organizmu.
Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da jaja podižu HDL nivoe – u pitanju su dobre vrste holesterola, a poseduju i nutrijente koji možda pomažu smanjenju rizika za dobijanje srčanih bolesti.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
Punomasno mleko
Nedavne studije pokazale su vezu između konzumiranja punomasnih mlečnih proizvoda sa nižim nivoom telesne masti.
To je zbog toga što nas punomasno mleko duže vremena drži sitima nego opcije sa manje masnoća i samim tim nas odvraća od drugih namirnica bogatim mastima.
Školjke
Školjke imaju nezasluženu reputaciju da nisu zdrave zbog škampa koji sadrže 147 miligrama holesterola na 100 grama težine.
Pogledajte i Pet trikova za pripremu zdravije hrane
Međutim, druge vrste školjki kao što su dagnje imaju znatno manje količine holesterola.
Generalno, školjke sadrže velike količine važnih vitamina kao što je B12 i minerala kao što je cink.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Best Žena
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom