Lubenice i dinje u sebi sadrže najviše vode – čak oko 90%. Zbog toga su, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti (100 g samo oko 30 kcal) često su na jelovniku osoba na dijeti.
Osim što čiste bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i potpomažući izbacivanje peska, lubenice i dinje utiču direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.
Konzumiranjem ovog povrća, organizam se oslobađa viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe. Osim toga, lubinice i dinje su korisne za creva jer pomažu i normalizaciji mikroflore i uspostavljaju PH ravnotežu krvi.
Iako su na našem tržištu prisutne samo neke vrste ovog povrća, ukus i aroma variraju u zavisnosti od vrste, pa je korisno da znate da ih razlikujete.
Medna dinja - Ispod glatke, jarko žute kore krije se veoma slatko, svetlozeleno do svetlo žuto meso. Zreli plodovi imaju divnu aromu i ukus koji podseća na med. Služi kao predjelo uz pršut ili dodatak raznim salatama. Naravno, i sama, dinja je posebno ukusna.
Dinja "pomorandža" nastala je ukrštanjem dve sorte, Hony Dew i Ogen-dinje. Svetloroze do narandžasta boja ploda ima prijatan voćno-aromatični ukus. Kora joj je čvrsta i glatka kao i kod medne dinje. Nema ni jednu brazdu po sebi.
Galija dinja može biti teška najviše 1,5 kilogram. Bledozelena boja dinje podseća na nektarine. Posebno fino prija u crnom vinu, zajedno sa kuvanom šunkom, ali i sa sirom i voćnom salatom.
Early Sweet - Ova loptasta dinja je naročito slatka. I njena je kora presvučena plutastom mrežom i ima jasne duguljaste brazde. Sočno meso dinje boje lososa aromatično je i idealno za pravljenje letnjih osvežavajućih sorbea.
Ogen dinja - Dolazi iz Izraela, a nastala je ukrštanjem mrežaste i kantalupa dinje. Iako izgleda osetljiva, može dugo da se održi. Relativno je mala, skoro okrugla i ima jako mirišljav mesni deo ploda, koji naročito prija.
Honey Rock -Njena tanka i relativno osetljiva kora presvučena je mrežom žilica. Narandžasto meso ove ovalne mrežaste dinje, poreklom iz Amerike, je veoma sočno i ukusno. Sadrži visoki procenat provimatina A.
Turska geaerna dinja - Kao i Charentais pripada sorti kantalupa dinja. Zbog njene, neobične kore naziva se i bradavičasta dinja. Svetlozeleno slatko meso sadrži puno kalijuma, koji reguliše količinu tečnosti u ljudskom organizmu.
Domaća lubenica - Među domaćim vrstama ima duguljastih i okruglih, sa debelom i tankom korom. Zavisno od sorte kora je svetla ili tamno zelena, ima bele pruge ili mrlje, a semenke mogu biti blede ili tamno braon.
Ananas-lubenica - Ova lubenica poreklom iz Izraela svoje ime duguje jedinstvenom, svetložutom mesu koje je izuzetno sočno i čvrsto. Kao i sve lubenice najbolje prija kada je dobro rashlađena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem