Neke namirnice će vas zasititi, ali i pomoći da izbegnete česte užine između obroka.
Ječam
Ječam je možda ugljeni hidrat, ali bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Tajna zašto je ječam bolji od ostalih ugljenih hidrata kad je u pitanju sitost je u vlaknima.
Ako jedete hleb od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu i pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, supama i varivima umesto pirinča ili krompira.
Crvena paprika
Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. Taj je učinak jači kod osoba koje nemaju naviku da jedu ljutu hranu.
Pročitajte i Prirodni lekovi koji će smanjiti visok pritisak
Nemasno meso
Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osećaj sitosti. Samo sto gramanemasnog mesa može obrok učiniti vrlo zasitnim. Oni koji ne vole meso mogu ga zameniti mahunarkama, pasuljem, sočivom, leblebijom, zelenim povrćem poput spanaća, brokolija i kelja.
Bademi
Kad ste gladni između velikih obroka, pojedite šaku sirovih badema i biće vam lakše. Bademi će vam dati osećaj sitosti, bez neželjenih kalorija. Izbegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete bademe
Losos
Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osećaj sitosti i smanjuje holesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isti učinak. Ako ne volite losos, možete ga zameniti tunom, pastrmkom i skušom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus