1. Oprati i oljuštiti jabuke, a zatim ih iseći na kriške i poprskati limunovim sokom.


Sastojci:

Za oblaganje:

kilogram jabuka
3 kašike limunovog soka

Za testo:

110 g putera
90 g šećera
jaje
2 žumanceta
200 ml mleka
80 g ovsenih pahuljica
25 g gustina
75 g brašna
pola kašičice praška za pecivo
malo cimeta
rendana kora od pola limuna

2. Od 60 g putera, 60 g šećera, jajeta, žumanaca i mleka zamesiti glatko testo. Izmešati ovsene pahuljice, gustin, brašno, prašak za pecivo, cimet i limunovu koru. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

3. Podmazati kalup (prečnika 24 cm), usuti u njega testo i poravnati ga. Odozgo poređati jabuke. Rastopiti 50 g putera, pa njime premazati jabuke. Posuti odozgo i preostali šećer, pa peći u rerni oko 35–40 minuta dok jabuke ne dobiju finu zlatnožutu boju. Izvaditi iz rerne, a zatim skinuti kalup i sačekati da se kolač sasvim ohladi.