1. Jabuke i šargarepu očistite, iseckajte na kriške i kolutove, nalijte vodom da ogreznu i skuvajte da omekšaju. Sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi. Procedite, pa masu propustite kroz sokovnik, dodajući tečnost u kojoj se kuvala.
2. U sok umešajte šećer i limuntus i stavite da se kratko prokuva. Još vruć sok sipajte u vrele, prethodno sterilisane flaše (držite ih u rerni na 100 stepeni najmanje sat vremena). Flaše zatvorite takođe sterilisanim zatvaračima ili celofanom nakvašenim alkoholom, ušuškajte u ćebe i ostavite da se sasvim ohlade.
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima