Akrilamid je hemikalija koja nastaje u hrani kao što je kafa, prženi krompir, keks.... Zašto nastaje još uvek nije potpuno razjašnjeno, ali je utvrđeno da je reč o hemikaliji koja povećava rizik od raka.
Najviše su joj pak izložena - deca.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) ovih je dana potvrdila ranija nagađanja i studije provedene nad životinjama da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka i to za korisnike svih starosnih doba, pri čemu su deca najugroženija zbog manje telesne mase, prenosi Daily Mail.
Akrilamid se nalazi u kafi, prženim krompirićima, krekerima, keksu, hrskavom hlebu i određenoj dečjoj hrani.
EFSA zato predlaže strože kontrole dopuštenih nivoa, posebno za hranu koja se prodaje u supermarketima i služi u restoranima. U Velikoj Britaniji proizvođači hrane su već prisiljeni da menjajui načine proizvodnje hrane.
Opasna hemikalija nastaje naime kad se hrana prži, boji u braon i peče.
Doktorka Dajan Benford iz EFSA-a napominje da se akrilamid konzumira oralno i apsorbuje kroz gastrointestinalni trakt u sve organe i ekstenzivno se metabolizira. Pri tome nastaje glicidamid koji je uzrokuje mutacije gena i tumore, utvrđeno je studijama sprovedenim nad životinjama.
Kod ljudi je zasad potvrđeno tek da povećava rizik od razvoja raka pa su neophodna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koje su količine hemikalije u hrani koju konzumiramo štetne.
Izvor: vecernji.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus