Pripremanje torti i kolača ima dugačku istoriju. Prve pečene poslastice pravljene su od brašna i šećera ili meda a kasnije su smesi često dodavana jaja, mleko ili mast. Evropa (i Severna Amerika, na koju su Evropljani imali uticaja) uvek je bila centar pravljenja torti. Evropske torte sadržale su veće količine putera, jaja i drugih dodataka kao što je čokolada, na primer. Centralna i istočna Evropa imale su drugačije specijalitete, kao što je uskršnji kulidž. Danas postoji bezbroj različitih poslastica, a najpopularnije su one koje se ne peku. Sve što treba da uradite je da skuvate voće i dodate mu ribice, a onda premažete filom koji ste umutili. Jogurt kolač sa malinama je osvežavajuća poslastica koja će oduševiti svakoga, a umesto keksa koristite ribice.  

Sastojci:

  • 300 g malina
  • 70 g šećera
  • 18 g želatina 
  • 200 g ribica (grickalice)
  • 50 ml vode
  • 350 g krem sira 
  • 300 g gustog jogurta
  • 80 g šećera u prahu

Priprema:

Maline pomešajte sa šećerom i želatinom (6 g), pa kuvajte, uz povremeno mešanje dok ne proključa. Sklonite sa šporeta i sipajte u posudu, a zatim dodajte ribice i lepo promešajte da se sve sjedini. Kalup prečnika 18 cm malo nauljite, pa obložite pek papirom (i dno i ivice), a sipajte maline sa ribicama i poravnajte. Stavite 30 minuta u frižider. Želatin (12 g) pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri. Krem sir, jogurt i šećer u prahu dobro umutite. Dodajte želatin koji ste prethodno otopili na pari. Umutite mikserom i sipajte preko podloge. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite malinama. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE