Sastojci:

  • 25 komada suvih šljiva bez koštica
  • 240 ml ruma
  • 25 komada celih blanširanih badema
  • 140 g crne čokolade
  • 60 ml slatke pavlake za šlag
Zašto treba jesti suve šljive?

Suve šljive sadrže sorbitol i vlakna, te su vrlo korisne za varenje. Bogate su fitonutrijentima i fenolima, pa ima i antioksidativna svojstva. Sadrže i kalijum i vitamin C.

Recept za šljive punjene bademima:

Kako biste napravili ovaj desert sipajte 240 ml ruma u ​​činiju i u nju potopite 25 komada suvih šljiva. Ostavite činiju suvih šljiva preko noći na kuhinjskom pultu da se natopi.

Ocedite rum i ostavite suve šljive da se ocede. Ubacite po jedan badem u rupu od koštice svake suve šljive. Čokoladu otopite na pari, sipajte i slatku pavlaku i mešajte dok se ne sjedine.

Svaku šljivu punjenu bademom umočite u čokoladnu glazuru. Stavite šljive prelivene čokoladom na papir za pečenje. U svaku pažljivo ubacite čačkalicu. Ostavite ih da se osuše dok se čokoladni premaz ne stegne. Pre nego što se stegne pospite ih mlevenim orasima. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ferero Roše desert u čaši.

Pročitajte kako se prave bosanske tufahije

BONUS VIDEO

Lažne knedle sa šljivama  Izvor: Lažne knedle sa šljivama

StvarUkusa