Sastojci:

Za testo:

  • 140 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • 90 g smrznutog putera
  • 2 kašike ledene vode

Za fil:

  • 300 g kajsija (ili drugo voće)
  • pola kašike kukuruznog skroba
  • Šećer po ukusu

Za završnicu:

  • Žumance ili mleko za premazivanje ivica
  • 50 g oraha

Priprema:

Kad se iznenada pojave gosti ili vas uhvati želja za slatkim, ova pita je pravi spas. Testo se sprema za nekoliko minuta, a miris kajsija i putera ispuniće celu kuću. Možete je praviti i sa drugim voćem, ali sa kajsijama ima onaj pravi letnji šmek.

Savet:

Što je puter hladniji, testo će biti prhkije. Ne mesite ga previše da ne izgubi tu hrskavost.

Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i so. Dodajte narendani smrznuti puter i prstima utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Sipajte ledenu vodu i brzo zamesite testo. Oblikujte kuglu, umotajte u foliju i stavite u frižider na 15 minuta.

Za to vreme, operite i očistite kajsije, pa ih pomešajte sa kukuruznim skrobom i šećerom po ukusu.

Razvaljajte ohlađeno testo na papiru za pečenje u krug. Na sredinu rasporedite kajsije, ostavljajući 3–4 cm slobodne ivice. Preklopite ivice preko voća, premažite ih žumancetom ili mlekom i pospite seckanim orasima. Pecite u rerni zagrejanoj na 190°C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby