Ovaj recept za pitu od bundeve je savršen spoj jednostavnosti i bogatog ukusa. Mekana, mirisna, sa blagim notama začina – slatka pita će osvojiti ukućane, a miris pečenja će pretvoriti vaš dom u pravu jesenju oazu. Idealna je uz šolju toplog čaja ili kafe, ali i kao desert posle porodičnog ručka.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: desert / sezonski recept

Porcije/Količina: 1 veća pita (10-12 parčića)

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 50 minuta

Ukupno vreme: oko 1 sat i 10 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 1 kg bundeve (oguljene i očišćene)
  • 200 g šećera
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 3 jajeta
  • 1 pakovanje lisnatog testa (oko 400 g)
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje (opciono)
Savet plus

Za još bogatiji ukus, dodajte u fil malo naribanog đumbira ili karanfilića. Ovo je pita koja se pamti – savršena za tople jesenje večeri i trenutke provedene s porodicom.

Priprema:

1. korak: Priprema bundeve

Ogulite i očistite bundevu, isecite je na kockice. Stavite je u šerpu sa malo vode i dinstajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Kada je skuvana, izgnječite je u pire.

2. korak: Priprema fila

U većoj činiji umutite jaja sa šećerom. Dodajte pire od bundeve, pavlaku, cimet, muskatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smesu.

3. korak: Priprema kore

Razvucite lisnato testo i obložite njime pleh za pečenje. Višak testa odrežite i sačuvajte za dekoraciju pite.

4. korak: Punjenje pite

Sipajte fil od bundeve u pripremljeno testo i poravnajte ga. Po želji ukrasite ostacima kore u obliku traka ili lista.

5. korak: Pečenje

Pitu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 45-50 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.

6. korak: Serviranje

Pustite pitu da se ohladi barem 15 minuta pre sečenja. Posipajte je šećerom u prahu pre serviranja.

Bonus video

01:01
Kako se kuva kafa u Grčkoj Izvor: TikTok/marijamikicantoneria

 Tekst: Lepa&Srećna/Radmila Ilić