Sastojci:
Za koru za pitu:
- 312 g višenamenskog brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 126 g ohlađene masti
- 85 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 4-6 kašika ledene vode
Za fil od šumskog voća:
- 250 g svežih malina
- 200 g svežih borovnica
- 280 g svežih kupina
- 150 g šećera, plus dodatno za posipanje
- 1 kašika svežeg limunovog soka
- 4 do 5 kašika kukuruznog skroba
- 2 kašike putera
- 1 belance umućeno viljuškom
Recept za najukusniju pitu sa šumskim voćem:
Kako biste napravili ovu pitu, u velikoj posudi umutite brašno, so i šećer. Dodajte ohlađenu mast i pomoću sekača za testo ili dve viljuške usitnite mast u smesu brašna dok ne počne da liči na krupni pesak. Dodajte kockice hladnog putera i pomoću miksera za testo ili dve viljuške usitnite puter u smesu dok ne dobijete krupne mrvice, sa komadićima veličine malog graška.
Sipajte ledenu vodu, jednu po jedenu kašiku, u posudu. Gumenom špatulom mešajte kao da savijate smesu. Kada počnu da se formiraju velike grudve, nemojte više dodavati vodu. Rukama oblikujte testo u veliku kuglu i prebacite je na blago pobrašnjenu radnu površinu. Podelite testo na dva diska jednake veličine. Čvrsto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider najmanje na 1 sat.
Pospite brašnom radnu površinu i razvaljajte jedno testo. Ako je testo stajalo u frižideru duže od 1 sata, sačekajte 5 do 10 minuta. Razvaljajte testo oko 5 cm preko ivice kalupa za pitu prečnika 23 cm. Položite koru u kalup za pitu i lagano pritisnite dno i stranice kalupa. Razvaljajte drugu koru i stavite je na poseban tanjir. Stavite obe kore u frižider dok pravite fil za pitu.
Za fil stavite bobice, šećer i limunov sok u veliku šerpu na srednjoj vatri. Krčkajte dok se ne zagreje i ne postane sočno, oko 5 do 10 minuta, povremeno mešajući. Lagano umešajte 4 kašike kukuruznog skroba u bobice i krčkajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Ako je smesa i dalje tečna, dodajte još jednu kašiku kukuruznog skroba i krčkajte još 1 minut. Sklonite sa vatre i umešajte puter. Ostavite fil da se hladi 15 minuta.
Izvadite posudu za pitu iz frižidera i sipajte toplu smesu od bobičastog voća preko nepečene koru za pitu. Koristite drugu koru za pitu tako što ćete da je isečete na trakice i da ih posložite dijagonalno preko fila. Uvijte ivice kore. Premažite tanak sloj umućenog belanaca preko vrha pite i lagano pospite šećerom. Pecite na 200°C 40 do 45 minuta.
Proverite pitu posle oko 20 minuta i stavite komad aluminijumske folije labavo preko nje da biste sprečili da kora izgori. Izvadite pitu na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi, isecite je na kriške i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pitu od dunja po receptu Marte Stjuart.
Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle
BONUS VIDEO
StvarUkusa
