Sastojci:

Za koru za pitu:

  • 312 g višenamenskog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 126 g ohlađene masti
  • 85 g hladnog putera, isečenog na kockice
  • 4-6 kašika ledene vode

Za fil od šumskog voća:

  • 250 g svežih malina
  • 200 g svežih borovnica
  • 280 g svežih kupina
  • 150 g šećera, plus dodatno za posipanje
  • 1 kašika svežeg limunovog soka
  • 4 do 5 kašika kukuruznog skroba
  • 2 kašike putera
  • 1 belance umućeno viljuškom
Savet plus:

Možete da koristite smrznuto šumsko voće umesto svežeg, samo će vam možda biti potrebno malo više kukuruznog skroba da zgusnete fil.
Probajte voće pre kuvanja. Ako je previše slatko, smanjite šećer na 160 g. Ako je malo kiselkasto, možete da koristite 180 g. Kada se ohladi, pitu čuvajte u frižideru do 3 dana.

Recept za najukusniju pitu sa šumskim voćem:

Kako biste napravili ovu pitu, u velikoj posudi umutite brašno, so i šećer. Dodajte ohlađenu mast i pomoću sekača za testo ili dve viljuške usitnite mast u smesu brašna dok ne počne da liči na krupni pesak. Dodajte kockice hladnog putera i pomoću miksera za testo ili dve viljuške usitnite puter u smesu dok ne dobijete krupne mrvice, sa komadićima veličine malog graška.

Sipajte ledenu vodu, jednu po jedenu kašiku, u posudu. Gumenom špatulom mešajte kao da savijate smesu. Kada počnu da se formiraju velike grudve, nemojte više dodavati vodu. Rukama oblikujte testo u veliku kuglu i prebacite je na blago pobrašnjenu radnu površinu. Podelite testo na dva diska jednake veličine. Čvrsto umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider najmanje na 1 sat.

Pospite brašnom radnu površinu i razvaljajte jedno testo. Ako je testo stajalo u frižideru duže od 1 sata, sačekajte 5 do 10 minuta. Razvaljajte testo oko 5 cm preko ivice kalupa za pitu prečnika 23 cm. Položite koru u kalup za pitu i lagano pritisnite dno i stranice kalupa. Razvaljajte drugu koru i stavite je na poseban tanjir. Stavite obe kore u frižider dok pravite fil za pitu.

Za fil stavite bobice, šećer i limunov sok u veliku šerpu na srednjoj vatri. Krčkajte dok se ne zagreje i ne postane sočno, oko 5 do 10 minuta, povremeno mešajući. Lagano umešajte 4 kašike kukuruznog skroba u bobice i krčkajte dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Ako je smesa i dalje tečna, dodajte još jednu kašiku kukuruznog skroba i krčkajte još 1 minut. Sklonite sa vatre i umešajte puter. Ostavite fil da se hladi 15 minuta.

Izvadite posudu za pitu iz frižidera i sipajte toplu smesu od bobičastog voća preko nepečene koru za pitu. Koristite drugu koru za pitu tako što ćete da je isečete na trakice i da ih posložite dijagonalno preko fila. Uvijte ivice kore. Premažite tanak sloj umućenog belanaca preko vrha pite i lagano pospite šećerom. Pecite na 200°C 40 do 45 minuta.

Proverite pitu posle oko 20 minuta i stavite komad aluminijumske folije labavo preko nje da biste sprečili da kora izgori. Izvadite pitu na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi, isecite je na kriške i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pitu od dunja po receptu Marte Stjuart.

Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle

BONUS VIDEO

00:19
Pita sa jabukama Izvor: Instagram/ butternutbakery

StvarUkusa