Interkontinental tortu su srpske domaćice stalno pravile kada su imale neku bitnu proslavu ili slavu. Ova torta od mekih kora, sa 3 različita fila, od kojih se ne zna koji je lepši, kao i preko šlagom, osim svojim fantastičnim ukusom, goste je osvajala i izgledom. Danas se ređe pravi jer postoje mnogo jednostavniji recepti, ali ako želite savšrenu tortu koja se topi u ustima, onda obavezno napravite ovu. Ne postoji osoba koja će odbiti parče, a vredi svakog uloženog truda.
- Sastojci:
- Za koru:
- 12 belanca
- 12 kašika šećera
- 18 kašika mlevenih lešnika (pečeni)
- 3 prstohvata praška za pecivo
- 3 kašike brašna
- Za fil:
- 12 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 1 l mleka
- 250 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlevenog lešnika
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Pečene lešnike očistite i izblendirajte. Umutite 4 belanceta, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte 6 kašika mlevenih lešnika, prstohvat praška za pecivo i 1 kašiku brašna. Lagano umešsjte u smesu i sipajte u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Napravite još 2 kore na isti način i od iste količine sastojaka kao za prvu. Kada se kora ohladi izvadite iz kalupa i skinite pek papir. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i 200 ml mleka. Umutite tako da nema grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite. Zatim u ohlađeni fil dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Podelite fil na 3 jednaka dela, pa u jedan dodajte istopljenu mlečnu čokoladu i promešajte, u drugi dodajte istopljenu belu čokoladu i promešajte, a u treći dodajte mlevene lešnike i promešajte. Na tacnu stavite obruč, pa stavite koru i premažite sa crnim filom, pa stavite koru i premažite sa filom sa lešnicima, pa stavite koru i premažite filom sa belom čokoladom. Tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs