Interkontinental tortu su srpske domaćice stalno pravile kada su imale neku bitnu proslavu ili slavu. Ova torta od mekih kora, sa 3 različita fila, od kojih se ne zna koji je lepši, kao i preko šlagom, osim svojim fantastičnim ukusom, goste je osvajala i izgledom. Danas se ređe pravi jer postoje mnogo jednostavniji recepti, ali ako želite savšrenu tortu koja se topi u ustima, onda obavezno napravite ovu. Ne postoji osoba koja će odbiti parče, a vredi svakog uloženog truda.
- Sastojci:
- Za koru:
- 12 belanca
- 12 kašika šećera
- 18 kašika mlevenih lešnika (pečeni)
- 3 prstohvata praška za pecivo
- 3 kašike brašna
- Za fil:
- 12 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 1 l mleka
- 250 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 100 g mlevenog lešnika
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
Pečene lešnike očistite i izblendirajte. Umutite 4 belanceta, pa dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte 6 kašika mlevenih lešnika, prstohvat praška za pecivo i 1 kašiku brašna. Lagano umešsjte u smesu i sipajte u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrajanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Napravite još 2 kore na isti način i od iste količine sastojaka kao za prvu. Kada se kora ohladi izvadite iz kalupa i skinite pek papir. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte gustin i 200 ml mleka. Umutite tako da nema grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite. Zatim u ohlađeni fil dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Podelite fil na 3 jednaka dela, pa u jedan dodajte istopljenu mlečnu čokoladu i promešajte, u drugi dodajte istopljenu belu čokoladu i promešajte, a u treći dodajte mlevene lešnike i promešajte. Na tacnu stavite obruč, pa stavite koru i premažite sa crnim filom, pa stavite koru i premažite sa filom sa lešnicima, pa stavite koru i premažite filom sa belom čokoladom. Tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem