Ukoliko umete da napravite dobru pitu, svi za stolom će hvaliti vaše kulinarske veštine. Možete sami da razvlačite kore ili da koristite one gotove, kao i da pravite pite od testa. Nadavi mogu biti po želji, mleveno meso, sir, praziluk, pečurke... Predlažemo vam da isprobate bakin recept za pitu sa spanaćem koja dosta podseća picu. Lako se pravi, a nećete moći da prestanete da jedete. 

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 300 ml vode
  • prstohvat soli
  • malo kvasca

Za nadev:

  • 200 g spanaća
  • 1 šargarepe
  • 100-150 g šunke
  • 150 g belog sira
  • 2 mlada luka
  • 2 jajeta

Priprema:

U toploj vodi izmrvite kvasac, pa pokrijte i ostavite da se aktivira. Dodajte brašno i so, pa umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Podelite na 3 dela, pa oblikujte loptice. Svaku razvucite u obliku kruga veličine tanjira, pa stavite u pleh da odstoji nekih 15 minuta, pokriveno. Na ulju propržite spanać sa seckanom paprikom. Dodajte sir, jaja i seckanu šunku, pa dobro promešajte, a začinite po želji. Poređajte testo u nauljen pleh. Dobijenom smesom premažite testo, pa preko pospite ostatak izmrvljenog sira. Po sredini stavite kolut paradajza. Pokrijte i ostavite da odmori. Premažite umućenim žumancetom i pospite susamom. Pecite na 220°C oko 30 min.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja