Beignets ili slatki jastučići su poslastica koja je nastala u Nju Orleansu, a to je zapravo malo drugačija i jednostavnija verzija krofni. Tradicionalno se jedu samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i uz omiljeni džem ili eurokrem, kako to često rade u Nju Orleansu, pogotovo u vreme karnevala.
Sastojci:
- 500 g brašna za dizano testo
- 230 g mlakog mleka
- 40 g otopljenog maslaca
- 1 veliko jaje
- 50 g šećera
- 10 g soli
- 2 kašičice suvog kvasca ili 20 g svežeg
- 4 kašike mleka (za kvasac)
- 1 l ulja
- šećer u prahu
Priprema:
U manju posudi stavite 4 kašike mlakog mleka, dodajte malo šećera i kvasac, pa dobro promešajte. Sipajte malo brašna i ostavite da se diže na toplom 15-ak minuta.
U veliku sipajte brašno i dodajte nadošao kvasac. Zatim dodajte so, šećer, jaje, maslac i mleko. Prvo sve sastojke sjedinite varjačom ili špatulom, pa rukom umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom nekih sat vremena.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo (oklagiju isto pospite brašnom) u obliku pravouganika ili kvadrata debljine 1 cm. Tankim i oštrim nožem uvaljanim u brašno isecite testo na manje kvadrate.
U dubokoj posudi zagrejte ulje i stavljajte jastučiće od testa (nemojte da prepunite, jer se neće dobro ispeći). Pržite sa obe strane dok ne dobiju lepu boju.
Izvadite ih na ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih pospite šećerom u prahu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus