Probanje ulične hrane obavezno je uz obilazak novih turističkih destinacija. Ono je prozor u upoznavanje kulture naroda zemlje u koju ste došli. Ukoliko vas put odvede u neke od ovih zemalja, ne smete, da propustite ono što vam služe ispred hotela...
BÁNH MÌ, Vijetnam
Sendvič koji otvara apetit čim ga ugledate! Kao zaostavština francuskog kolonijalizma u Jugoistočnoj Aziji, Banhi Mi se sastoji od mešavine zapadnjačkih i istočnjačkih sastojaka. Baget, punjen mesom i to najčešće grilovana svinjetina, ćufte ili neki suvomesnati proizvod, krastavac, peršun, šargarepa, rotkva, jetrena pašteta i malo majoneza. Veoma je popularan i lako se nalazi u zapadnom delu zemlje, ali su ipak najbolja mesta za probanje ovog sendviča ulice Ho Ši Mina.
SUPPLÌ, Italija
Kako da obiđete Rim, a da glad ne utolite ukusnim kuglicama zvanim Suppli. One su umanjene verzije popularnih sicilijanskih arancina. To su pržene kuglice od pirinča punjene kriškom mocarele. Nekada, recept je podrazumevao i pileće bubce. Može se reći da su sastojci već vekovima isti: pirinač, ragu od mlevene junetine, paradajz i mocarela. Suppli su se nekada prodavali samo i isključivo na ulicama, a sada već mogu da se nađu i u mnogim picerijama i restoranima. Samim tim, prave se i sa mnogim drugim sastojcima. Original ćete sigurno naći na ulicama Rima.
VAFLI SA JAJIMA, Japan
Prvi put su se pojavili u Hong Kongu 50-ih godina prošlog veka i od tada su veoma popularni. Njihov jedinstven izgled nastaje pečenjem jaja između dve ploče koje su podeljene u mnoštvo ćelija. Njih je najbolje jesti dok su vrući i bez dodataka, mada ćete naći i mesta gde se prodaju preliveni voćnim sirupom ili čokoladom. Neki od vafla prodaju se i sa ukusima na primer čokolade, zelenog čaja ili đumbira.
CHORIPÁN, Južna Amerika
Sendvič sa kobasicom iz Buenos Airesa je najpoznatija ulična hrana Južne Amerike. Možete ga kupiti u Brazilu, Čileu, Argentini, Urugvaju, Peruu, Boliviji, Venecueli. Argentinski Choripan je najjednostavniji, sastoji se od pržene kobasice, koja je od mešanog goveđeg i svinjskog mesa, koja je podeljena na sva dela i položena na hrskavi hleb, onda prelivena sa čimičuri sosom sa belim lukom. I ova ulična hrana je ušla u restorane, pa se neretko služi kao aperitiv, ali se i dalje nalazi na ulicama svakoga dana.
CRÊPES, Francuska
U bilo koje doba dana i noći na ulicama Pariza možete da probate Crepes, ili kako ih mi zovemo palačinke. Obavezan je deo svake pariske ulice. Crepes se pravi od heljdinog brašna, a puni se šunkom, sirom dok možete da naiđete i na verzije gde su njima dodati i razno povrće, jaja, meso i drugi sastojci. Nisu retke ni slatke verzije, od pšeničnog brašna koje se jedu se sa džemom ili čokoladim kremom. Slane se najčešće jedu za ručak ili večeru, dok su slatke obavezan dezert. Mesto gde ćete ih sigurno naći jeste bulevar Monparnas.
Pogledajte i Francuska kuhinja
BHEL PURI, Indija
Drugi naziv za ovo jelo je chaat, razlikuje se od regiona po sastojcima, a može se naći u gotovo celoj Indiji. Ipak, najbolje mesto da ga probate svakako je Mumbai. Kombinacija pirinča, nudli zvanih sev, povrća, začina i čatnija. Rezultat je idealan balans teksture, slatkoće, slanoće i ljutih ukusa. Najviše prodavača ovog ukusnog jela ima na plažama, ali lako ćete ga naći i na ulicama Mumbaija.
Currywurst, Nemačka
Još od 1949. godine ovo je jedno od omiljenijih jela Nemaca. Prvo skuvan na pari, a onda ispržena kobasica prelivena kečapom i karijem i služena uz pomfrit ili hleb. Svake godine širom Nemačke pojede se oko 800 miliona ovog jela, ali je najpopularnije u Hamburgu i Berlinu. Kobasica se najčešće služi cela, ali ima mesta gde je preseku na pola.
HOKKIEN MEE, Singapur
Jedna od najrazvijenijih uličnih kuhinja svakako je singapurska, a Hokkien mee je klasično jelo koje prosto morate da probate ukoliko se tamo zadesite. Osmišljeno je u godinama oko Drugog svetskog rata, od strane kineskih pomoraca iz provincije Fudžijan. Čine ga nudle od pirinča, nudle od jaja, svinjetina, jaja, račići, hobotnica, beli luk, boranija i soja sos. Garnira se najčešće sa lajmom i ljutim sosom koji se zove sambal.
Pogledajte i U ovim zemljama se jede najukusnija hrana
CEVICHE, Peru
Ovo jelo smatra se nacionalnim jelom Perua, postoji praznik u njegovu čast što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Recept je veoma jednostavan: komadi sirove sveže ribe, marinirani u limunovom soku sa komadima luka, čili paprike, soli i bibera. Ključ ovog jela je svežina, tako da se služi čim se napravi, a tada bi trebalo i da se pojede. Brancin se najčešće koristi, ali na primer u Limi se češće koristi riba list. Neretko se služi i sa slatkim krompirom, zelenom salatom, kukuruzom ili avokadom.
HALO-HALO, Filipini
Ovo jelo može da se prevede kao mešaj-mešaj! Jedno je od najluđih hladnih poslastica, savršena za vrele Filipinske dane. Osnovni sastojci su led i mleko u prahu, a pored toga šta god poželite može da ide u Halo-Halo. Tako se najčešće stavljaju: kokos, karamelizovane banane, kruške, tapioka, slatki krompir, pirinač, sladoled. Iako se jelo čini pomalo šašavim, slične poslastice postoje širom jugoistočne Azije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem