Iako sada možete da kupite prave domaće kiflice, ipak je bolje kada vi sami umesite testo. Em je tako jeftinije, a možete i da birate ukus. Pošto je počeo Uskršnji post i većina Srba vodi računa o tome šta jede, mi vam donosimo sjajan recept za posne kiflice sa džemom. Ako želite da posne kiflice ostanu sveže i sutradan obavezno ih čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru, a biće mekše ako ih poprskate vodom kada se ispeku. Posne kiflice možete da služite i kada vam dođu gosti, ali su odlična opcija i za večeru.
Sastojci:
- 1 kesica suvog kvasca
- 230 ml vode
- 70 ml ulja
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- džem
Recept za posne kiflice punjene džemom:
Napravite testo
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer (1 kašičica) i kvasac. Dobro promešajte i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno, so, šećer i sipajte ulje. Umesite mekano testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih sat vremena.
Napravite kiflice
Podelite testo na dva jednaka dela, pa razvucite u krug. Isecite trouglove i svaki nafilujte džemom, pa urolajte. Prvo ivice savijte ka unutra, pa urolajte.
Pecite kiflice
Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom i premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Možda će vam trebati i manje vremena, sve zavisi od vaše rerne. Kad porumene gotove su.
Poprskajte kiflice vodom
Vruće kiflice poprskajte vodom i prekrijte ih krpom, kako bi omekšale. Čuvajte ih u frižideru poklopljene, kako bi ostale sveže i sutradan.
Pročitajte i ovo: Recept za posne kiflice
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus