Iako sada možete da kupite prave domaće kiflice, ipak je bolje kada vi sami umesite testo. Em je tako jeftinije, a možete i da birate ukus. Pošto je počeo Uskršnji post i većina Srba vodi računa o tome šta jede, mi vam donosimo sjajan recept za posne kiflice sa džemom. Ako želite da posne kiflice ostanu sveže i sutradan obavezno ih čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru, a biće mekše ako ih poprskate vodom kada se ispeku. Posne kiflice možete da služite i kada vam dođu gosti, ali su odlična opcija i za večeru.

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 230 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • džem

Recept za posne kiflice punjene džemom:

14:12
Korak 1

Napravite testo

U posudi pomešajte toplu vodu, šećer (1 kašičica) i kvasac. Dobro promešajte i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno, so, šećer i sipajte ulje. Umesite mekano testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih sat vremena. 

14:13
Korak 2

Napravite kiflice 

Podelite testo na dva jednaka dela, pa razvucite u krug. Isecite trouglove i svaki nafilujte džemom, pa urolajte. Prvo ivice savijte ka unutra, pa urolajte. 

14:13
Korak 3

Pecite kiflice

Poređajte kiflice na pleh obložen pek papirom i premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Možda će vam trebati i manje vremena, sve zavisi od vaše rerne. Kad porumene gotove su. 

14:13
Korak 4

Poprskajte kiflice vodom

Vruće kiflice poprskajte vodom i prekrijte ih krpom, kako bi omekšale. Čuvajte ih u frižideru poklopljene, kako bi ostale sveže i sutradan. 

Pročitajte i ovo: Recept za posne kiflice

BONUS VIDEO: 

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

(StvarUkusa/S.B.)