Klasičan domaćinski prebranac je tradcionalno srpsko jelo koje je idealno za period posta. Pravi se od belog pasulja sa karmelizovanim lukom. Možda ćete želeti da napravite i POSNI PREBRANAC SA BELIM VINOM: U aromatičnom sosu sa pečenim prazilukom. A evo i recepta za klasičan domaćinski prebranac.
Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 1 lovorov list
- 100 ml ulja
- 6 komada luka
- 8 čenova belog luka
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- Šaka peršuna
Recept za klasičan domaćinski prebranac za vreme posta
Skuvajte pasulj
Za domaćinski prebranac potopite beli pasulj tokom noći u dosta hladne vode, a zatim ga ocedite i stavite u veliku šerpu sa lovorovim listom. Prelijte sa tri puta većom količinom vode i stavite šerpu na jaku vatru. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 1½ sat ili dok pasulj ne omekša. Ocedite kuvani pasulj, i odvojite malo tečnosti za kuvanje.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180°C. Dok se pasulj kuva, oljuštite i sitno isecite luk i beli luk. Stavite ulje u veliku vatrostalnu tepsiju ili posudu za rernu i dodajte narezani luk. Pržite luk na srednjoj vatri oko 30 minuta dok ne porumeni i ne postane lepljiv. Ako luk počne da se lepi za šerpu, dodajte malo vode. Dodajte narezani beli luk i slatku mlevenu papriku u poslednjih 10 minuta kuvanja.
Pecite pasulj
Umešajte oceđeni pasulj i 750 ml tečnosti za kuvanje i obilno začinite. Stavite nepokrivenu tepsiju u rernu i pecite oko 1-1½ sata. Proverite pasulj nekoliko puta tokom pečenja i dodajte još malo tečnosti za kuvanje, ako bude potrebno. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se pasulj ohladi. Posipajte peršunom i servirajte. Uživajte u klasičnom domaćinskom prebranacu za vreme posta.
Pročitajte kako se pravi POSNI PREBRANAC SA KEČAPOM: Neobična kombinacija sastojaka, a savršen ukus
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem