Sastojci:

Za karamelizovani luk:

  • 1 kašika ulja
  • 1/2 crnog luka, naseckanog veoma tanko
  • 2 kašičice meda
  • 1 kašičica soli

Za testo:

  • 470 ml tople vode
  • 2 1/4 kašičice suvog aktivnog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičica sušenog ruzmarina
Zašto je korisno da jedete luk?

Crni luk je pravi izvor vitamina C, sadrži vitamin B6, bogat je antioksidansima i vlaknima.

Recept za hleb sa karamelizovanim lukom:

Kako biste napravili hleb, prvo napravite karamelizovani luk. U tiganju zagrejte ulje na visokoj vatri. Dodajte tanko narezani luk i smanjite na srednju vatru. Pržite luk nekoliko minuta dok ne počne da rumeni, mešajući svakih nekoliko minuta. Smanjite toplotu na nisku i dodajte so i med.

Pržite luk dok ne dobije lepu karamel boju, oko 10 minuta. Isključite toplotu i ostavite na stranu. U malu činiju dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. U veliku posudu za mešanje sipajte 240 g brašna i so, pa promešajte.

Kada je kvasac gotov, umešajte ga u brašno, nastavite sa dodavanjem brašna i mešanjem, jednu po jednu šolju dok ne dodate sve brašno. Umešajte luk (odvojite malo za površinu hleba), ruzmarin i 1 kašiku ulja. Mesite testo rukama. Poprskajte posudu uljem i stavite kuglu testa u činiju. Pokrijte i ostavite da se diže 1 sat.

Kada je testo naraslo, prebacite ga u tepsiju. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ostavite da se testo diže još 20-30 minuta. Pecite na 200 stepeni 25-30 minuta. Na pola procesa pečenja premažite vrh preostalim uljem, stavite karamelizovani luk koji ste odvojili i pospite sa malo ruzmarina! Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i fokaču idealnu za dane posta.

Pročitajte kako da napravite hrskavi jogurt hleb

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa