Sastojci:
Za karamelizovani luk:
- 1 kašika ulja
- 1/2 crnog luka, naseckanog veoma tanko
- 2 kašičice meda
- 1 kašičica soli
Za testo:
- 470 ml tople vode
- 2 1/4 kašičice suvog aktivnog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kg brašna
- 3 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašičica sušenog ruzmarina
Recept za hleb sa karamelizovanim lukom:
Kako biste napravili hleb, prvo napravite karamelizovani luk. U tiganju zagrejte ulje na visokoj vatri. Dodajte tanko narezani luk i smanjite na srednju vatru. Pržite luk nekoliko minuta dok ne počne da rumeni, mešajući svakih nekoliko minuta. Smanjite toplotu na nisku i dodajte so i med.
Pržite luk dok ne dobije lepu karamel boju, oko 10 minuta. Isključite toplotu i ostavite na stranu. U malu činiju dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. U veliku posudu za mešanje sipajte 240 g brašna i so, pa promešajte.
Kada je kvasac gotov, umešajte ga u brašno, nastavite sa dodavanjem brašna i mešanjem, jednu po jednu šolju dok ne dodate sve brašno. Umešajte luk (odvojite malo za površinu hleba), ruzmarin i 1 kašiku ulja. Mesite testo rukama. Poprskajte posudu uljem i stavite kuglu testa u činiju. Pokrijte i ostavite da se diže 1 sat.
Kada je testo naraslo, prebacite ga u tepsiju. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ostavite da se testo diže još 20-30 minuta. Pecite na 200 stepeni 25-30 minuta. Na pola procesa pečenja premažite vrh preostalim uljem, stavite karamelizovani luk koji ste odvojili i pospite sa malo ruzmarina! Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i fokaču idealnu za dane posta.
Pročitajte kako da napravite hrskavi jogurt hleb
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Posni rižoto sa tikvicama i paradajzom
Zapečeni hrskavi krompirići sa parmezanom
Sočna krompir salata za prilog uz meso