Sastojci:
Za karamelizovani luk:
- 1 kašika ulja
- 1/2 crnog luka, naseckanog veoma tanko
- 2 kašičice meda
- 1 kašičica soli
Za testo:
- 470 ml tople vode
- 2 1/4 kašičice suvog aktivnog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kg brašna
- 3 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašičica sušenog ruzmarina
Recept za hleb sa karamelizovanim lukom:
Kako biste napravili hleb, prvo napravite karamelizovani luk. U tiganju zagrejte ulje na visokoj vatri. Dodajte tanko narezani luk i smanjite na srednju vatru. Pržite luk nekoliko minuta dok ne počne da rumeni, mešajući svakih nekoliko minuta. Smanjite toplotu na nisku i dodajte so i med.
Pržite luk dok ne dobije lepu karamel boju, oko 10 minuta. Isključite toplotu i ostavite na stranu. U malu činiju dodajte toplu vodu, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. U veliku posudu za mešanje sipajte 240 g brašna i so, pa promešajte.
Kada je kvasac gotov, umešajte ga u brašno, nastavite sa dodavanjem brašna i mešanjem, jednu po jednu šolju dok ne dodate sve brašno. Umešajte luk (odvojite malo za površinu hleba), ruzmarin i 1 kašiku ulja. Mesite testo rukama. Poprskajte posudu uljem i stavite kuglu testa u činiju. Pokrijte i ostavite da se diže 1 sat.
Kada je testo naraslo, prebacite ga u tepsiju. Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa ostavite da se testo diže još 20-30 minuta. Pecite na 200 stepeni 25-30 minuta. Na pola procesa pečenja premažite vrh preostalim uljem, stavite karamelizovani luk koji ste odvojili i pospite sa malo ruzmarina! Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i fokaču idealnu za dane posta.
Pročitajte kako da napravite hrskavi jogurt hleb
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Recept za Dubai čizkejk
Hrskave krompir palačinke sa pečurkama kao prilogom
Zebra torta sa kremom od pomorandže i vanile - bez pečenja, a izgleda kao iz poslastičarnice
Riba iz tiganja u sosu od povrća za Petrovdanski post
Hrskavi uštipci od tikvica