Sveti Nikola je najveća srpska slava, a ako je slavite ove godine, obavezno na vreme pripremite jelovnik. Kako pada u toku Božićnog posta i slavska trpeza mora da bude posna, ali to vas ne sprečava da iskažete svoju kreativnost. Na predjela se oduvek obraćalo najviše pažnje, a ako želite da se iskažete kao vrhunska domaćica naš predlog su ova 3 savršena posna predjela. Slane rolate niko ne odbija, a ovi se prave baš lako.Osnova svakog je tortilja, a ostali sastojci su losos, krem sir, spanać... Naravno, umesto naših predloga možete da napravite i od namirnica po vašoj želji.
Tortilja sa lososom, krastavcem, maslinom i spanaćem
- Sastojci:
- tortilje
- dimljeni losos
- krastavac
- crne masline
- bebi spanać
- posni krem sir
Priprema:
Isecite kraj tortilje (oko 2 cm). Zatim je premažite posnim krem sirom. Po celoj tortilji rasporedite tanko sečeni dimljeni losos, a na kraj (po dužini) stavite krastavac isečen na kolutove, a ona sirovi spanać (možete i da obarite), pa cele masline (bez koštice), i na kraju još jedan red krastavca. Urolajte, umotajte u providnu foliju, pa stavite u frižider na pola sata. Isecite i služite.
Tortilja od paradajza sa biljnim sirom i cveklom
- Sastojci:
- 2 tortilje sa paradajzom
- 2 kašike biljnog krem sira
- 2 kašike posnog majoneza
- 1 mladi luk
- 1 manja cvekla
- 6 kriški biljnog sira
- zelena salata
Priprema:
Skuvajte cveklu, pa je izrendajte. Uzmite 2 kašike rendane cvekle, posolite, pobiberite, dodajte majonez i krem sir, kao i sitno seckani mladi luk i dobro sjedinite. Sipajte u kesu za zamrzivač i isecite malu rupu. U krem sir ako želite dodajte malo suvih biljnih začina i premažite tortilju. Prvo isecite kraj (oko 2 cm). Stavite na kraj manje parčiće oprane zelene salate, pa istisnite cveklu iz kese i razmažite malo, pa stavite kriške sira. Opet ide pasta od cvekle, pa sir. Urolajte i umotajte u providnu foliju. Ostavite u frižideru pola sata i secite.
Tortilja sa lososom, sušenim paradajzom i spanaćem
- Sastojci:
- tortilja
- posni krem sir
- losos 100 g
- svež spanać
- sušeni paradajz
Priprema:
Isecite jedan kraj tortilje (oko 2 cm), pa je premažite posnim sirom. Uzmite deblje parče lososa (isečen kao traka), pa ga stavite na tortilju. Napravite mali razmak, pa poređajte svež spanać (možete i da obarite ako ne volite svež). Opet napravite razmak i poređajte sušeni paradajz. Urolajte i spakujte u providnu foliju. Stavite u frižider na pola sata, pa isecite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Salata za slavu koja odlično ide uz pečenje
Počinje "otmica" - uzbudljiva serija samo na Superstaru
Recept za piletinu u kremastom sosu od pečuraka i pavlake
Oblande od 4 sastojka po receptu naših baka