Sastojci:

  • 500 g belog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg ili 1 kašičica suvog kvasca
  • 250 ml mlake vode (ili pola voda, pola mleko)
  • 3 kašike ulja
  • Po želji: 1 jaje za premazivanje, susam za posipanje

Priprema:

Vidovdanska pogača nije običan hleb – to je znak poštovanja prema tradiciji i trenucima kada se okupljamo s porodicom. Ova pogača je jednostavna, ali svečana – mekana iznutra, sa hrskavom koricom i prepoznatljivim ukrasnim znakom u sredini.

Savet:

Ako pravite pogaču kao slavsku ili za crkvu, ne dodajte jaje u testo i ne premazujte jajetom – koristite samo ulje i vodu.

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da nadođe 10 minuta. U veću posudu prosejte brašno, dodajte so i ulje, pa sipajte nadošli kvasac. Mesite testo 10 minuta dok ne postane glatko i mekano. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 1 sat.

Prebacite na pobrašnjenu površinu, kratko premesite i oblikujte pogaču (okruglu ili sa ukrasima, po želji). Stavite je u podmazan pleh, pokrijte i ostavite još 20 minuta. Po želji, ukrasite testom oblikovanim u krst, klas ili neko starinsko obeležje. Premažite umućenim jajetom, pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne porumeni.

Bonus video

00:15
Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Izvor: Instagram/linda__atkinson