Sastojci:

Za biskvit:

  • 300 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 250 ml biljnog ulja
  • 4 jajeta
  • 100 g belog šećera
  • 100 g braon šećera
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1 kašika mlevenog đumbira
  • pola kašike mešanih začina za medenjake
  • 200 g rendane šargarepe (dobro oceđene)
  • 100 g seckanih pistaća

Za glazuru od krem sira:

  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g mekog putera
  • 100 g krem sira
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¼ šolje jestivih uskršnjih ukrasa (po želji)

Priprema:

Ovaj uskršnji kolač od šargarepe sa pistaćima donosi osvežavajuću promenu u odnosu na klasične verzije sa orasima. Mekan i sočan biskvit sa blagom hrskavošću pistaća savršeno se slaže sa kremastim prelivom od krem sira i vanile, dok uskršnji ukrasi dodaju praznični šarm.

Bonus savet:

Da bi kolač bio još sočniji, ostavite ga u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja – ukusi će se bolje sjediniti, a tekstura će postati bogatija.

Zagrejte rernu na 180°C. U velikoj posudi umutite jaja i oba šećera mikserom dok smesa ne udvostruči zapreminu i postane penasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, mešavinu začina za medenjake, seckane pistaće, ulje i rendanu šargarepu. Lagano sjedinite sve sastojke lopaticom dok ne dobijete glatko testo.

Obložite veliki pleh papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite testo. Pecite 30 minuta, zatim izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema glazure: U posudu stavite puter, krem sir i ekstrakt vanile, pa ih umutite mikserom dok ne postanu kremasti. Dodajte prosejani šećer u prahu i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku i svilenkastu glazuru.

Ohlađeni biskvit premažite glazurom. Ukrasite jestivim uskršnjim figuricama i čokoladnim dekoracijama po želji.

Bonus video

Recept za brze posne kuglice kakve još niste probali Izvor: Recept za brze posne kuglice kakve još niste probali