Sastojci:
Za biskvit:
- 300 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250 ml biljnog ulja
- 4 jajeta
- 100 g belog šećera
- 100 g braon šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašika mlevenog đumbira
- pola kašike mešanih začina za medenjake
- 200 g rendane šargarepe (dobro oceđene)
- 100 g seckanih pistaća
Za glazuru od krem sira:
- 200 g šećera u prahu
- 100 g mekog putera
- 100 g krem sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¼ šolje jestivih uskršnjih ukrasa (po želji)
Priprema:
Ovaj uskršnji kolač od šargarepe sa pistaćima donosi osvežavajuću promenu u odnosu na klasične verzije sa orasima. Mekan i sočan biskvit sa blagom hrskavošću pistaća savršeno se slaže sa kremastim prelivom od krem sira i vanile, dok uskršnji ukrasi dodaju praznični šarm.
Zagrejte rernu na 180°C. U velikoj posudi umutite jaja i oba šećera mikserom dok smesa ne udvostruči zapreminu i postane penasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, mešavinu začina za medenjake, seckane pistaće, ulje i rendanu šargarepu. Lagano sjedinite sve sastojke lopaticom dok ne dobijete glatko testo.
Obložite veliki pleh papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite testo. Pecite 30 minuta, zatim izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema glazure: U posudu stavite puter, krem sir i ekstrakt vanile, pa ih umutite mikserom dok ne postanu kremasti. Dodajte prosejani šećer u prahu i nastavite da mutite dok ne dobijete glatku i svilenkastu glazuru.
Ohlađeni biskvit premažite glazurom. Ukrasite jestivim uskršnjim figuricama i čokoladnim dekoracijama po želji.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade