Uvek je dobro imati recept za jednostavnu tortu od šargarepe u rukavu za rođendane i proslave. Možda ćete želeti da isprobate i tortu od vanile, laganu i aromatičnu. Ova suptilno začinjena torta sa glazurom od krem sira je drugačija i zdravija verzija poslastice. Evo kako da napravite jednostavnu tortu od šargarepe!
Sastojci:
- Maslac, za podmazivanje
- 100 g suvoggrožđa
- 4 kašike soka od pomorandže
- 3 velika jajeta
- 175 ml ulja
- 200 g svetlog muskovado šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 225 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 50 g osušenog kokosa
- 60 g oraha, plus dodatak za posipanje
- 200 g šargarepe, grubo narendane
Recept za jednostavnu tortu od šargarepe
Zagrejte rernu
Za jednostavnu tortu od šargarepe zagrejte rernu na 180°C. Okrugli kalup za tortu namažite sa malo putera. Podnožje pleha obložite papirom za pečenje. Stavite suvo grožđe u šerpu sa sokom od pomorandže i stavite da provri. Dinstajte 2 minuta dok suvo grožđe ne upije svu tečnost. Ostavite na stranu.
Pecite tortu
U veću činiju stavite jaja, suncokretovo ulje i šećer i mutite mikserom oko 3 minuta, dok smesa ne postane kremasta. Preko smese prosejte cimet, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa pomešajte sa kokosom, orasima, šargarepom i suvim grožđem. Stavite kašikom u kalup i pecite 45 minuta ili dok čačkalica gurnut u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se ohladi u plehu, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi.
Napravite glazuru
Za glazuru umutite krem sir sa šećerom u prahu i vanilom dok ne postane glatko i kremasto, dodajući još šećera u prahu po ukusu, ako je potrebno. Nanesite preko vrha i sa strane torte i pospite dodatnim orasima. Uživajte u jednostavnoj torti od šargarepe!
Pročitajte kako se pravi torta od kafe i oraha
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem